Coronavirus

Aanpak Japanse duizendknoop

Publicatiedatum: 
17 mei 2018

Sinds enkele jaren wordt op meerdere plekken in de gemeente Dinkelland de Japanse duizendknoop gevonden. De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant die zich verspreidt met lange, dikke en diepliggende wortels. Door het groeien verdringt de plant andere kruiden en struiken. Dit is niet goed voor de natuur en de verzorgde uitstraling van de openbare ruimte. De plant groeit door beton, asfalt en funderingen van o.a. woningen en andere bouwwerken. Wij verwijderen de plant als we deze tegenkomen.

Hoe herken ik de Japanse duizendknoop?

Het groeiseizoen van de duizendknoop loopt van april tot november. In april komt de plant uit de grond met stengels met kleine rode knoppen. Kort daarna krijgt de plant kleine rode bladeren. Na enkele weken verkleuren de rode bladeren naar groen, en groeit de plant volop met enkele centimeters per dag. De plant heeft fris groen blad, een bruin-rode stengel en witte bloemen. In het najaar sterft de plant bovengronds af. Ondergrond blijft de duizendknoop echter springlevend om in het volgende voorjaar in grotere aantallen en formaat weer op te komen.

Invasieve exoot

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Dat wil zeggen; de plant hoort van oorsprong niet in Europa thuis en neemt de groeiruimte van planten in die hier wel thuis horen, zonder dat dit door de natuur zelf beperkt wordt. Doordat de natuur de groei en verspreiding van deze plant niet beperkt, neemt het aantal en formaat van de Duizendknoop extreem toe. Daarnaast verspreid de plant zich doordat uit kleine stukjes plant (snoeiafval in compost) weer grote nieuwe planten kunnen groeien.

In eigen tuin

Hebt u een Japanse duizendknoop in uw eigen tuin? Maai de plant dan tot op de grond af. Herhaal dit vervolgens om de 2 tot 4 weken. Zo raakt de plant uitgeput en komt deze na verloop van tijd niet meer terug. Verwijder wel het snoeiafval of maaisel waar restanten van de duizendknoop in zitten. Dan kan de plant zich niet opnieuw verspreiden. Het maaiafval kunt u als restafval aanbieden. Bied het niet aan als groenafval!

Hoe kan ik helpen bij de aanpak?

Wij proberen verspreiding van de plant op gemeentegrond te voorkomen door zorgvuldig met het snoeiafval om te gaan. U kunt ook meehelpen verdere verspreiding  van de Japanse duizendknoop te voorkomen, door hiervan een melding te maken bij de gemeente Dinkelland. Dit kan digitaal via https://www.dinkelland.nl/melding-openbare-ruimte of door te bellen naar 0541-854100.

Japanse duizendknoop
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-