Coronavirus

Algemene informatie

Veel informatie, vragen en antwoorden over het virus vindt u op de website van het RIVM of op de website van de rijksoverheid. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351 of neem contact op met de GGD Twente.

 

Corona in makkelijke taal

Steffie leg moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Er is ook een filmpje waarin Steffie uitlegt over het coronavirus. Bekiijk het filmpje door hier te klikken: filmpje Steffie coronavirus

Er is ook een filmpje van de stichting Lezen en Schrijven: Klik hier om het filmpje te bekijken.
Meer informatie over de stichting Lezen en Schrijven vindt u hier: website stichting Lezen en Schrijven
 

Luisterend oor

Luisterlijn
Zit u door het coronavirus veel alleen thuis? Of voelt u zich ongerust of alleen? U kunt hierover praten met een vrijwilliger van de Luisterlijn. Bij de telefoonlijn voeren vrijwilligers gesprekken met mensen die zich angstig of eenzaam voelen, of om een andere reden behoefte hebben aan een luisterend oor. In verband met het coronavirus zijn er extra vrijwilligers ingezet.

De Luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief). De Luisterlijn biedt een luisterend oor, maar is er niet om medische vragen te beantwoorden. Op www.luisterlijn.nl is er ook de mogelijkheid om met vrijwilligers te mailen of chatten, dit kan een uitkomst zijn voor mensen met een auditieve beperking.

Rode Kruis telefoonnummer
Het Rode Kruis opent op 16 maart een Hulplijn voor een luisterend oor voor kwetsbaren en ouderen die in quarantaine of thuisisolatie zitten en extra hulp kunnen gebruiken. Het telefoonnummer is 070-4455888.
 

Aantal besmettingen

Kijk op de RIVM-site voor het aantal patiënten met het coronavirus per gemeente. Deze kaart toont het aantal patiënten per 100.000 inwoners.
 

Wie wordt gestest?

Actuele informatie over het testen op corona leest u op de website van de rijksoverheid

Waar wordt getest?

In Dinkelland is een teststraat opgezet: website teststraat Dinkelland.

Huisarts bellen?
Heeft u hoge koorts, last van benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? Bel dan met uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost.
De komende tijd zullen veel Nederlanders het coronavirus krijgen. De meeste mensen hebben lichte klachten. Maar er zijn ook mensen die ernstig ziek kunnen worden. Dat zijn meestal mensen uit kwetsbare groepen:
- ouderen boven de 70 jaar
- mensen met een zwakke gezondheid
Dit zijn dezelfde mensen die ieder jaar een griepvaccinatie krijgen. Deze mensen worden getest als het voor de behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze wel of geen coronavirus hebben.
 

Helpen in de zorg

Alleen samen krijgen we corona onder controle! Daarvoor is hulp in de zorg hard nodig. Ben jij in het verleden verpleegkundige of verzorgende geweest of doe je een opleiding hiervoor? En wil jij helpen? Meld je aan via www.extrahandenvoordezorg.nl, daar wordt vraag en aanbod gecoördineerd.


Vragen over gezondheid, symptomen, besmetting, klachten, enz.?

Medische informatie rondom het coronavirus vindt u op de website van het RIVM.
 

Information in English and other languages 

Information in English about the coronavirus (COVID-19) in the Netherlands: www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19

Information in other languages: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2020/03/14/coronavirus-communicatiemiddelen-preventie-en-publieksvragen-anderstalig