Coronavirus

De charme van Ootmarsum, ook in de anderhalve meter samenleving

Publicatiedatum: 
29 mei 2020

Ootmarsum, een grote trekpleister in de gemeente Dinkelland. Met zijn kleine straatjes, volle terrassen en grote aantrekkelijkheid voor toeristen. En juist die aantrekkelijkheid vraagt in de tijden van corona om maatregelen. Het organiseren van de 1,5 meter-samenleving is immers in Ootmarsum ook aan de orde. Vertegenwoordigers van het centrum van Ootmarsum hebben hierover met de gemeente Dinkelland gesproken. Gezamenlijk zijn zij tot maatregelen gekomen.

Wilt u weten wat de maatregelen voor de 1,5 meter-samenleving in Ootmarsum precies zijn? Lees dan dit document voor een toelichting en plattegrondjes van alle maatregelen. 


Als de terrassen vanaf 1 juni weer open mogen is de verwachting dat er in Ootmarsum weer een toestroom zal zijn van toeristen. Volgens Jos Bosch, Stichting Toeristisch Ondernemersfonds Ootmarsum Dinkelland (STOFD)/VVV, is dat ook nodig: “Het is nu ongewoon rustig in onze stad. De ondernemers hebben de bezoekers echt nodig, dus we kunnen eigenlijk niet wachten, juist in deze tijd.”

De aanwezigheid van toeristen en dus extra bezoekers vraagt in deze tijd wel om de nodige aanpassingen van de stad. De coronamaatregelen moeten immers nageleefd worden. “Ootmarsum kent veel kleine smalle straatjes die afstand houden lastig maakt. Ook op de terrassen, die dicht op elkaar liggen is afstand houden moeilijk. Voor voetgangers moet nog voldoende ruimte zijn om te voldoen aan de afstand van 1,5 meter. We hebben hierover met een afvaardiging van het centrum goede gesprekken gevoerd en zijn tot mooie oplossingen gekomen”, licht burgemeester John Joosten toe.  

De straten in het centrum kennen vanaf 1 juni een looproute voor voetgangers in één richting op de vrijdag tot en met zondag. Er is ruimte voor ondernemers om de terrassen aan te passen zodat er een basis capaciteit gehaald kan worden. Het centrum wordt afgezet zoals dat nu ook op zondag van toepassing is. Dit geldt nu van vrijdag tot en met zondag van 12 uur tot 19 uur. Daarbij komen borden met informatie om bezoekers eraan te herinneren welke maatregelen er gelden. Burgemeester Joosten: “Zo proberen we de verwachte toeristenstroom goed te kunnen managen. En daarmee ervoor te kunnen zorgen dat de ondernemers goed door kunnen draaien.”

En juist dat managen is van belang. “Mochten we signalen krijgen dat het te druk wordt in de stad hebben we de mogelijkheid de stad tijdelijk te ‘sluiten’. Als het dan weer minder druk is, kunnen er weer nieuwe mensen in”, geeft burgemeester Joosten aan. De gemeente blijft de komende periode bekijken of plannen bijgesteld moeten worden.

Stad Ootmarsum
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-