Coronavirus

Deze jaarwisseling rustig aan met carbid

Publicatiedatum: 
11 dec 2020

Op de laatste dag van het jaar is het in Dinkelland een traditie om carbid te schieten. Er geldt dit jaar een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk, carbidschieten mag wel. Wat betreft de regels sluit de gemeente aan bij het advies van de Veiligheidsregio Twente. Met de belangrijkste boodschap: houd je aan de coronaregels. 

Hoewel carbidschieten een traditie is waarbij vele mensen samenkomen, benadrukt de gemeente op om dat dit jaar niet te doen. “Het gaat niet goed met het aantal besmettingen en het ziet ernaar uit dat we er de komende tijd nog niet vanaf zijn”, aldus burgemeester John Joosten. “Dat betekent dat we ons gedrag moeten blijven aanpassen. Met kleine groepjes samenkomen, passend binnen de maatregelen en samen kijken naar wat kan er wel. Hoe kunnen we elkaar digitaal opzoeken. Ik weet en begrijp dat het allemaal niet of minder leuk is, maar we moeten het echt doen. Samen. Om uiteindelijk een derde golf te voorkomen!” Gemeente en politie zien tijdens de jaarwisseling ook toe op het naleven van de coronaregels.

Veilig schieten met een BOCK
Carbidschieten is dat natuurlijk niet zonder risico. Daarom raadt de gemeente aan om samen met een BOCK te schieten. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller: een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips. En dat niet alleen. Want de BOCK let dit jaar óók op de coronamaatregelen, houdt anderhalve meter afstand en zorgt ervoor dat de grootte van de groep klopt met de coronaregels. Zo houden we oog voor de gezondheid tijdens en ná de jaarwisseling. Kijk voor de tips voor het veilig afsteken op www.wieisdebock.nl.

Aanmelden
Om dit jaar in heel Twente op dezelfde manier met carbidschieten om te gaan is er een advies gekomen van de Veiligheidsregio Twente. Zo moet men zich van tevoren aanmelden en moet er toestemming zijn van de grondeigenaar. Bovendien mag er alleen buiten de bebouwde kom worden geschoten en alleen op 31 december tussen 10 en 16 uur. Het college van Dinkelland stelt de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering op 15 december voor het advies van de Veiligheidsregio Twente over te nemen en de Algemene Plaatselijke Verordening voor het stukje carbidschieten te wijzigen. Alle regels rondom carbidschieten zijn te vinden op: www.dinkelland.nl/carbidschieten.

Afbeelding carbidschieten met logo Wie is de BOCK
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-