Coronavirus

Dinkelland gaat voor een duurzame en klimaatbestendige openbare ruimte

Publicatiedatum: 
29 mei 2020

De openbare ruimte heeft een belangrijke rol in het dagelijks leven van onze inwoners en ondernemers. De openbare pleinen, grasvelden en plantsoenen vormen plekken om elkaar te ontmoeten en ruimte om te recreëren, te spelen en te verblijven. Hoe de openbare ruimte in de gemeente Dinkelland er de komende periode uit komt te zien, staat in het beeldkwaliteitsplan openbare ruimte.

Het beeldkwaliteitsplan, onder de naam ‘Dinkelland Groen’, beschrijft welke kwaliteiten de gemeente Dinkelland in de openbare ruimte nastreeft in onder andere het groen en de trottoirs. Het plan geeft onder andere weer hoe schoon en veilig onze woonomgeving moet zijn, welke plekken goed onderhouden moeten worden en welke misschien iets minder.

Wat houdt ‘Dinkelland Groen’ in?

Het beeldkwaliteitsplan ‘Dinkelland Groen’ staat voor een duurzaam en klimaatbestendig beheer. Om dit te realiseren gaat de gemeente voor wadi’s met natuurlijke begroeiing, volle plantvakken, vitale beplanting en veilige trottoirs.

“We gaan investeren in het technische onderhoud van de natuur (het groen) in de openbare ruimte”, licht wethouder Ben Blokhuis toe. “Dit houdt in dat we meer gaan snoeien en inplanten.” Door het veranderende klimaat worden vaker hevige regenval en extremere temperatuurstijgingen verwacht. “Met dit vernieuwde beleid spelen wij in op de klimaatverandering en stimuleren wij de biodiversiteit in onze omgeving.”

De wadi’s worden vanaf nu nog twee keer per jaar gemaaid en afgezogen; de eerste keer in juni/juli en de tweede keer in augustus/september. Door minder vaak te maaien, ontstaat een natuurlijke begroeiing in de wadi. Deze natuurlijke vegetatie zorgt ervoor dat meer regenwater kan worden opgevangen. Dit is hard nodig gezien de steeds extremere regenval. Daarnaast zorgt een natuurlijke begroeiing, met meer bloeiende kruiden, voor een impuls van de biodiversiteit. Niet onbelangrijk, want zonder bijen geen bloemen en zonder bloemen geen groenten, fruit of noten.

De algemene beeldkwaliteit voor netheid en onderhoud in de openbare ruimte is op niveau C vastgesteld. Dit betekent dat op de drukbezochte plekken, zoals het centrum, meer afval of onkruid aanwezig kan zijn dan voorheen. In de woonwijken kunt u daarentegen genieten van vollere plantvakken. Hierdoor heeft onkruid ook minder ruimte in het plantsoen. De trottoirs voor voetgangers en mindervaliden onderhouden we op onderhoudsniveau B, het standaard onderhoud dat nodig is om veiligheid te garanderen.

berm 2 saasveld
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-