Coronavirus

Dinkelland viert Nationale Burendag

Publicatiedatum: 
1 okt 2019

Beter een goede buur dan een verre vriend. In Twente bestaat dit gezegde niet alleen uit woorden, maar ook uit daden. Nationale Burendag is het ultieme moment om noaberschap in de praktijk te brengen. Veel straat- en wijkbewoners in Dinkelland trokken erop uit om onderhoud te plegen in de buurt, een nieuw project op te starten of om gewoon gezellig bij elkaar te komen en een activiteit te ondernemen.

De Roerdomp
Al vroeg op de zaterdagochtend is er volop bedrijvigheid op het veldje aan de Roerdomp in Denekamp. Twee jaar geleden startte de buurt samen met adviesbureau LaSiSa en de gemeente Dinkelland een project om de sociale contacten te versterken en de buurt een opknapbeurt te geven. Inmiddels is de buurt een ontmoetingsplek, hondenspeelveld en nieuwe beplanting rijker, maar nog belangrijker: het contact is verbeterd. “Wat in deze wijk gebeurt, is heel bijzonder”, vertelt wethouder Duursma. “Er speelden een aantal sociale problemen, die mede dankzij dit project zijn verholpen. Vandaag sluiten we het project symbolisch af door de buurt tuingereedschap te overhandigen, zodat zij zelf het onderhoud kunnen plegen.” LaSiSa schonk de buurt een gereedschapschuurtje waardoor de bewoners het gereedschap op een centrale plek kunnen bewaren. Buurtbewoonster Esther is tevreden over het bereikte resultaat: “Er is zoveel veranderd de afgelopen jaren. We kletsen meer en kijken écht om naar elkaar. Je leert elkaar zo op een andere manier kennen. Ook hebben we een jaarlijkse buurtbarbecue in het leven geroepen.” Daarnaast heeft de buurt heeft onlangs een appgroep opgericht en komt twee keer per maand bij elkaar om onderhoud aan de plantsoenen te plegen.

De Alerdink
De buurtbewoners van De Alerdink in Denekamp hebben het recept van ‘samen doen’ wel in een heel rap tempo ontdekt. De buurt is de laatste jaren verjongd en daardoor kende niet iedereen elkaar even goed. Het verwilderde plantsoen in de straat bleek een mooie locatie om een plek te creëren waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en daarom klopte de buurt bij de gemeente aan met het idee. “We kwamen op 27 augustus in contact met de Contactpersoon Openbare Ruimte Alfons Hottenhuis. Door korte lijntjes en snel schakelen, lag er binnen de kortste keren een definitief ontwerp voor een ontmoetingsplek. Binnen twee weken werd het ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd”, vertelt enthousiaste intiatiefnemer Evert Eikenaar. Het gloednieuwe Alerdinkplein werd dan ook vol trots door de buurtbewoner en wethouder Ben Blokhuis geopend. “Wat hier aan De Alerdink gebeurt is uniek”, vult wethouder Blokhuis aan. “De buurt klopte bij ons aan met een haalbaar plan, waardoor wij ook snel kunnen schakelen. Als gemeente beogen wij natuurlijk niet alleen een mooi onderhouden plek, maar ook sociale cohesie. Het is goed om te zien dat die twee dingen in deze buurt samenkomen.”

Dinkelland trekt erop uit
De Contactpersonen Openbare Ruimte Jan Busscher en Alfons Hottenhuis ondersteunen bewoners bij de inrichting van hun wijk of buurt en trokken erop uit: “Niet alleen aan De Roerdomp en Het Alerdink kwam de buurt bij elkaar”, vertelt Alfons Hottenhuis. “Er werden op veel meer plekken in de gemeente activiteiten ondernomen. Aan de Stadtlohnallee in Weerselo verving de buurt uitgedroogde beplanting en dekte dit af met een laag Bokashi om de kans op uitdroging in de toekomst te verminderen. Ook in de Hanxledenstraat in Ootmarsum kwam de buurt bij elkaar om groot onderhoud te plegen aan het pleintje met plantsoenen.” Een overzicht met alle initiatieven in de gemeente Dinkelland, staat op www.burendag.nl.  

Contactpersoon Openbare Ruimte                                
Niet alleen op Burendag, maar het hele jaar door kunt u met uw buurt aan de slag in uw leefomgeving. De inrichting, het beheer en onderhoud van de leefomgeving is iets van ons samen. Hebt u ook vragen of wilt u meer informatie over wat u in uw omgeving kunt doen of hoe u deze anders kunt inrichten? Dan kunt u contact opnemen met ons via tel. (0541) 854100.

Nationale Burendag Roerdomp
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
De Alerdink
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-