Coronavirus

Dinkelland zoekt medewerkers stembureaus voor verkiezingen volgend jaar

Publicatiedatum: 
20 okt 2020

Ze verlopen deze keer vast iets anders dan anders in verband met het coronavirus, maar dat er Tweede Kamerverkiezingen komen staat vast. Wel is zeker dat vanwege de coronamaatregelen er extra mensen op de stembureaus nodig zijn. Daarom zoekt gemeente inwoners die het leuk vinden om op 17 maart 2021 aan de slag te gaan als lid van het stembureau.

Vanaf 18 jaar mogen inwoners van Dinkelland zich aanmelden. Wie dat doet, zorgt er samen met de andere stembureauleden voor dat de verkiezingen goed verlopen. “In Nederland hebben we het recht om onze stem te laten horen en dat is erg waardevol”, vindt burgemeester John Joosten. “Door te helpen op een stembureau kun je daar een bijdrage aan leveren. Dus tegen iedereen die houdt van hard werken, gezelligheid en meer wil leren over het verkiezingsproces wil ik zeggen: help mee op 17 maart mee op het stembureau. Of op 18 maart met het tellen van de stemmen.” Stembureauleden en tellers hoeven hun werk niet vrijwillig te doen, zij krijgen daar een vergoeding voor.

Lach op gezicht
Voorzitter van het stembureau van Weerselo Tonnie Löbker vindt de verkiezingen belangrijk, maar daarnaast zorgen die dagen vooral voor een lach op zijn gezicht. “Je ontmoet heel veel mensen op zo’n dag”, vertelt hij. “Als het geen spitsuur is, heb je tijd voor een kort praatje. Maar het kan ook erg druk zijn, meestal ’s ochtends vroeg en ’s avonds tussen vijf en zeven. Dan is het echt even aanpoten. De één controleert de ID-bewijzen, de ander de stempas en de derde rijkt het stembiljet uit. Je moet erbij blijven met de gedachten op zulke momenten. Maar tijd voor gezelligheid is er ook. Het zijn altijd enerverende dagen.” Verder vindt Löbker het ook belangrijk dat mensen gaan stemmen. “Er wordt steeds meer geklaagd over de politiek. ‘De beste stuurlui staan aan wal’ zeg ik dan altijd. Als je iets te klagen hebt, kun je in de politiek stappen, maar het minste dat je kunt doen is je stem laten horen.”

Dagindeling
Alle stembureaus gaan open om 07.30 uur. Voor de tijd wordt het stembureau ingericht met potloden en stembiljetten. Gedurende de dag wisselen de stembureauleden elkaar af volgens een rooster, tot het stembureau om 21 uur dicht gaat. Daarna worden de stemmen geteld op partijniveau met alle stembureauleden samen. De voorkeursstemmen (kandidaatsniveau) worden de volgende dag geteld, waar ook mensen – tellers – voor worden gezocht. “Ik raad het iedereen aan om zich op te geven’, zegt Löbker. “Verkiezingen zijn bijzondere gebeurtenissen. Zeker als je er zo nauw bij betrokken kunt zijn.”

Wat vraagt de gemeente van een kandidaat?

  • 18 jaar of ouder
  • Stressbestendig, representatief, enthousiast en behulpzaam
  • Nederlands sprekend
  • Woensdag 17 maart 2021 de hele dag beschikbaar
  • Bereid om een instructiemiddag of- avond te volgen

De vergoeding bedraagt 210 euro bruto (bij beschikbaarheid hele dag).

Aanmelden als ‘stemmenteller’ voor donderdag 18 maart kan ook. Ook hiervoor moet je de hele dag beschikbaar zijn. De vergoeding daarvoor bedraagt 140 euro.

Meer weten en opgeven
Ben jij je enthousiast en kom je ons helpen? Of wil je meer weten over het werk als stembureaulid of teller? Kijk dan op www.dinkelland.nl/verkiezingen. Opgeven als stembureaulid kan tot 9 november 2020, via een formulier op hiervoor genoemde website. Heb je nog vragen en kan je de informatie niet op onze website vinden? Neem dan contact op met het team verkiezingen via verkiezingen@dinkelland.nl of 0541 854100.

Foto ter illustratie
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-