Coronavirus

Dinkellandse insecten krijgen luxe onderkomen

Publicatiedatum: 
26 apr 2021

Wethouder Ben Blokhuis opende vorige week samen met basisschoolleerlingen van de Aloysiusschool Weerselo een bijen- en insectenhotel bij plan ‘t Spikkert. Het luxe onderkomen heeft een plek gekregen ter hoogte van de nieuwe speeltuin. Het bijen- en insectenhotel biedt een schuilplaats en onderdak aan verschillende insecten, zoals lieveheersbeestjes en bijen.

Samen met de Groene Loper Losser Oldenzaal en de lokale basisscholen plaatst de gemeente Dinkelland op drie plekken in de gemeente een groot insectenhotel. De leerlingen kregen van een imker uitleg over bijen en waarom deze insecten zo belangrijk zijn voor de natuur en voedsel. Daarna gingen zij met hulp van een medewerker van de buitendienst aan de slag om het bijen- en insectenhotel te vullen met compartimenten. Deze compartimenten hadden de leerlingen van tevoren al gevuld met verschillende materialen, zoals mos, dennenappels, stro en riet. Vervolgens zaaiden zij de grond rondom het hotel in met bloemenmengsel.

Kleine beestjes, grote rol

Lieveheersbeestjes, vlinders, pissebedden, bijen; ze kunnen allemaal in de hotels ‘logeren’. Wethouder Ben Blokhuis is erg blij met het initiatief: “We kunnen op deze manier iets goeds doen voor de natuur in onze eigen directe omgeving en linken er ook een stukje educatie aan. Met een insectenhotel bij je in de buurt besef je natuurlijk nog eens extra goed dat de kleinste beestjes een grote rol spelen in onze wereld. Ze bestuiven onze gewassen en bloemen en dienen als voedsel voor andere dieren. Hierdoor houden ze ons ecosysteem in stand.”

Insecten hebben het door de verstedelijking helaas steeds moeilijker. Ook worden tuinen veel vaker op een andere manier ingericht, waardoor er minder groen is en insecten dus ook minder ruimte hebben om zich te nestelen. “Hierdoor krimpt de populatie en dat kan natuurlijk niet. Want insecten zijn namelijk ontzettend belangrijk voor het voortbestaan van de mens”, benadrukt Toos Benneker van de Groene Loper Losser Oldenzaal. Wethouder Blokhuis vindt eigenlijk dat iedereen een insectenhotel in de tuin zou moeten plaatsen: "Je hebt ook kleine kasten die je kan ophangen in je tuin. Dus wanneer iedereen dit zou doen, helpen we de insecten om zich voort te planten."

Wat is een insectenhotel?

Een insectenhotel is een kast gemaakt van allerlei materiaal, zoals boomstammetjes, bamboe en takken waar verschillende insecten een nest in kunnen maken. Volgens Benneker is het geen probleem dat de beestjes zo dicht bij elkaar in de buurt wonen: "Het blijkt dat verschillende soorten insecten prima samen kunnen leven in zo'n hotel. Zolang ze maar uit elkaars kamer blijven."

De insectenhotels zijn gemaakt door medewerkers Jan en Martin van de buitendienst. Zij gebruikten hiervoor hout van eigen bomen. Ook basisscholen ’n Boaken uit Agelo en De Meander uit Ootmarsum doen mee aan dit project. Deze twee hotels krijgen een plekje bij het picknickbankje op de kruising Heggelkampsweg en Ageleresweg in Agelo en in het Populierenpark in Ootmarsum.

insectenhotel Weerselo
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-