Coronavirus

Dodenherdenking

Publicatiedatum: 
4 mei 2020

Speech burgemeester John Joosten 4 mei 2020, Dodenherdenking

Vandaag herdenken we, net als ieder jaar, diegenen die gevallen zijn in de oorlog. Gevallen voor ons. Voor onze vrijheid. Ieder jaar op 4 mei staan we stil bij de Tweede Wereldoorlog, zo ook vandaag. We herdenken, we zijn stil en realiseren ons: dat nooit meer.

En dit alles, dit doen we samen. Vandaag misschien niet in de meest letterlijke zin, maar in gedachten zijn we zeker samen.

Na de Tweede Wereldoorlog hebben wij onze vrijheid teruggekregen. Soldaten uit allerlei landen hebben ons daar destijds mee geholpen. Samen vochten zij voor ons. Sneuvelden zij voor ons. En daar zijn we hen tot op de dag van vandaag dankbaar voor. Daarom herdenken wij vandaag hen die gevallen zijn voor onze vrijheid.

In de jaren die volgden zijn er ook verscheidene vrijheidsmissies geweest in andere landen. Waar men zich onbaatzuchtig heeft ingezet voor anderen. Voor de vrijheid van anderen. Ook hen die daar gesneuveld zijn herdenken we vandaag. 

Samen herdenken we hen vandaag en samen vieren we morgen de vrijheid.

Is het nodig, 75 jaar na de oorlog onze vrijheid te vieren? Ja zeker! Onze vrijheid, onze democratie, onze rechtsstaat, onze vrije pers, ze lijken zo normaal, maar zijn dat niet. Ze zijn fragiel en vergen daarom onderhoud. Door ons allemaal als groep en door ieder van ons als individu.

Hier kunnen we allemaal een steentje aan bijdragen door verhalen te blijven delen. Door naar elkaar te luisteren, door elkaar de ruimte te geven. Door op de momenten dat het kan te genieten van onze vrijheid en dat gevoel met elkaar te delen.

En hoe fragiel deze vrijheid is, ondervinden we nu in deze tijd. We ervaren een klein stukje van wat het is om geen vrijheid te hebben in ons doen en laten. Niet te vergelijken met de tijden van de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogsgebieden.

Maar van de een op de andere dag beheerst het coronavirus ons leven. In het jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren worden we plots met de neus op de feiten gedrukt hoe kostbaar de vrijheid in ons doen en laten is.

Opeens kunnen we niet meer de dingen doen die we zo gewend zijn. We moeten afstand bewaren, kunnen niet samenkomen, ouders die in verpleegtehuizen zitten kunnen we niet bezoeken. In tijden van oorlog is de vijand zichtbaarder. Nu is hij onzichtbaar en wordt er niet met wapens, maar met medicatie en verzorging gestreden. Laten we samen hopen dat hier gauw een einde aan komt. Laten we samen ons best doen om wat er van ons wordt gevraagd ook daadwerkelijk te doen.

Vandaag herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En al die anderen die zijn gesneuveld in gevechten of waarvoor er volgens de ideologie geen plek meer was. Bij de mensen die alles gaven om ons land te bevrijdden. Mensen die sneuvelden in naam van de vrijheid. Betaald met de hoogst mogelijke prijs. We zijn stil bij zoveel leed en verdriet.

Zo meteen om 8 uur zijn we stil. Staan we twee minuten stil en herdenken we. Misschien voelt het dit jaar erg alleen, maar juist door in stilte te herdenken, zijn we meer samen dan ooit. We zijn stil, we zijn we samen in onze gedachten: dit nooit meer.

Bürgermeister Thomas Berling (Stadt Nordhorn), burgemeester John Joosten en wethouder Ilse Duursma bij kranslegging
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
kransen bij oorlogsmonument in Denekamp
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-