Coronavirus

Doorontwikkeling lokale vervoersvoorzieningen na afronding maatwerkvoorziening vervoer

Publicatiedatum: 
19 mrt 2018

De invoering van de maatwerkvoorziening vervoer is afgerond in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. De combinatie Hulshof Taxiservice/Nijhuis Taxi rijdt sinds 1 januari 2018 ook cliënten van en naar de dagbesteding. In 2017 waren de Regiotaxi en het leerlingenvervoer al over gegaan. De gemeenten gaan de komende periode inzetten op verdere ontwikkeling van lokale vervoersvoorzieningen.

De afgelopen twee jaar  is regionaal en lokaal gewerkt aan de aanbesteding, gunning en invoering van de nieuwe maatwerkvoorziening vervoer. Vanaf 2016, het begin van het project, heeft een klankbordgroep van inwoners, zorgaanbieders en andere belanghebbenden in een tiental bijeenkomsten meegedacht en gekeken. Wethouder Ilse Duursma van de gemeente Dinkelland is enthousiast over deze samenwerking: “Het toetsen van plannen en ideeën in een dergelijke klankbordgroep geeft waardevolle informatie. Deze mensen hebben dagelijks of in ieder geval regelmatig te maken met de doelgroep waar het om gaat en weten goed wat er speelt en nodig is. Zo hebben we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat de overgang soepel is verlopen.” Wethouder Erik Volmerink van de gemeente Tubbergen vult aan: “De cliënt staat bovenaan en we hebben voor ogen gehad om de kwaliteit van het vervoer te borgen. Er is goede begeleiding naar de cliënten toe en een professionele vervoerder die de cliënt ook altijd voorop stelt. Dat is van wezenlijk belang.”

“Het is niet alleen het brengen en halen van cliënten, maar ook de begeleiding ervan. Een kind of volwassene die een vaste dagelijkse structuur nodig heeft, daar passen wij ons op aan. Door degene op vaste tijden met een vaste chauffeur op te halen, maken we het voor hen prettig om te reizen. De dienstbaarheid daarin is erg belangrijk”, vertelt Gea Hulshof van de combinatie Hulshof Taxiservice / Nijhuis Taxi. Met die dienstbaarheid is Jeroen Stege, ouder van een kind dat meereist in de taxi, het eens: “Het is belangrijk dat ik als ouder op de vervoerder kan vertrouwen. En dat kan ik. Ik heb  nauwelijks wat gemerkt van de veranderingen de afgelopen tijd. Ik ben eigenlijk gewoon heel positief.” Hetzelfde gevoel heerst bij Interakt Contour, een zorgaanbieder wiens cliënten gebruik maken van vervoer van en naar de dagbesteding. Een projectmedewerker vertelt: “Cliënten hebben vorige week een soort tevredenheidsenquête ingevuld, met positieve reacties als resultaat. Ook als zorgaanbieder zijn we zeer tevreden over het vervoer. In het voortraject zijn we tijdens verschillende bijeenkomsten geïnformeerd, hebben we vragen kunnen stellen en opmerkingen kunnen plaatsen. De samenwerking hebben we als prettig ervaren.” 

Doorontwikkeling lokale vervoersvoorzieningen
In 2017 is het OV-gedeelte van de Regiotaxi komen te vervallen. De komende periode wordt gebruikt om te onderzoeken op welke manier deze vervoersbehoefte vorm gaat krijgen. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om leerlingen en jongvolwassenen te leren reizen met het openbaar vervoer door bijvoorbeeld het inzetten van maatjes die meereizen en/of begeleiding via de GoOV app. In 2017 zijn de OV-ambassadeurs in de gemeenten langs geweest om senioren te leren reizen met het openbaar vervoer. Heeft u zelf ideeën voor lokale vervoersvoorzieningen? Laat het de gemeente weten door een mailtje met het idee te sturen naar vervoer@noaberkracht.nl.

wethouder duursma wethouder volmerink vervoerscombinatie hulshof-nijhuis
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-

Foto: combinatie Hulshof Taxiservice / Nijhuis Taxi, wethouder Volmerink (rechtsachter) en wethouder Duursma (rechtsvoor)