Coronavirus

Eikenprocessierups en teken overlast

Publicatiedatum: 
6 jun 2018

Teken en eikenprocessierupsen kunnen de komende maanden weer overlast geven.

Teken

Teken zijn kleine beestjes. Ze lijken op spinnetjes. Teken kunnen mensen en dieren bijten. Ze zuigen zich vast in de huid, zuigen bloed op en worden na een paar dagen groter. Ze zien er dan uit als een bruin of grijs bolletje, zo groot als een erwt. De meeste mensen worden gebeten tussen maart en oktober. Meestal is een tekenbeet onschuldig, maar een teek kan ziekten overbrengen, bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Uitgebreide informatie over waar teken leven, wat u kunt doen uzelf te beschermen, hoe u teken kunt verwijderen, waar u op moet letten nadat u de teek hebt verwijderd en meer vindt u op de website van de GGD. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de GGD Regio Twente, tel: 053 - 487 6888, of via de email: info@ggdtwente.nl.

Eikenprocessierups

Een eikenprocessierups heeft wel 700.000 haren. Deze haartjes zijn erg klein. Maar als mensen in contact komen met deze haren, kunnen ze vervelende klachten geven. De overlast van de haren van de rups start in mei en duurt tot oktober. Contact met de haren kan klachten geven. Blijf daarom uit de buurt van eikenbomen met nesten van eikenprocessierupsen.

Uitgebreide informatie over hoe u klachten kunt voorkomen, wat u moet doen als u klachten heeft en meer vindt u op de website van de GGD. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de GGD Regio Twente, tel: 053 - 487 6888, of via de email: info@ggdtwente.nl.

Bestrijding door de gemeente

Bij bomen van de gemeente binnen de bebouwde kom waar de eikenprocessierups overlast veroorzaakt, wordt de rups in opdracht van de gemeente door een gespecialiseerd bedrijf bestreden. Indien u op uw eigen perceel bomen met eikenprocessierupsen heeft, adviseren wij om de rupsen niet zelf te bestrijden, maar een deskundig bedrijf in te huren.

Een melding van overlast van de eikenprocessierups doorgeven kunt u hier doen. Voor  informatie over het bestrijden kunt u bellen het Klant Contact Centrum van de gemeente Dinkelland telefoonnummer 0541 854100 of via de mail: info@dinkelland.nl.

Teek
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-