Gemeente Dinkelland laat toegankelijkheid stembureaus controleren

Publicatiedatum: 
17 Mar 2017

Blij verrast waren ze bij het Gehandicaptenplatform Ootmarsum toen het verzoek van de gemeente om de toegankelijkheid van de stembureaus te onderzoeken binnenkwam. “We zeiden meteen tegen elkaar: eigenlijk hadden wij dit zelf moeten bedenken”, vertelt de voorzitter van het platform, Petra Maaswinkel. “We vonden het ontzettend goed dat de gemeente met deze vraag kwam”, benadrukt ze nogmaals, terwijl ze klaar staat voor het stembureau in de Martin Luther Kingschool om daar de gevraagde controle uit te voeren.

Even later telt ze geroutineerd hardop het aantal passen van de parkeerplaats tot de ingang. Nog een hele afstand voor wie moeizaam met een rollator of rolstoel naar binnen wil. Ook de drempel wordt opgemeten; het kan nog net zonder hellingplank oordeelt ze.

De gemeente heeft het platform voorzien van een complete checklist, van de breedte van de ingang tot de hoogte van de stembus en ook het verplichte vergrootglas voor slechtzienden staat erop vermeld. De leden van het platform die op de verkiezingsdag de stembureaus controleren, voeren met name veel metingen uit. Past een rolstoel door de deuropening, kan een rollator of rolstoel die ene bocht wel draaien, zou er een hellingplankje bij de drempel moeten…?

“We zijn vandaag met 4 ploegjes op stap” vertelt Petra. “Tot nu toe vallen de resultaten niet tegen. We geven al onze bevindingen door aan de gemeente en gaan vervolgens samen kijken wat er veranderd zou kunnen worden.” Het stembureau in de Kingschool controleert Maaswinkel samen met burgemeester Ineke Bakker. Zij heeft zelf ook een rolstoelgebonden familielid en is dus altijd al alert op de toegankelijkheid.

“Een stembureau moet toegankelijk zijn voor iedereen”, is de stellige mening van de burgemeester. “De gemeente vindt het enorm belangrijk dat iedereen kan stemmen. Wie een handicap heeft, moet zich al neerleggen bij veel beperkingen in het leven. Je bent vaak voor veel zaken afhankelijk van anderen. Laten wij er dan voor zorgen dat stemmen, wat toch iets heel persoonlijks is, ook echt voor iedereen mogelijk is,” zegt burgemeester Bakker. “Bovendien moet ook de steeds groter wordende groep ouderen met rollator of rolstoel in het stemhokje kunnen komen. We werken al jaren goed samen met het gehandicaptenplatform om onze hele gemeente goed toegankelijk te maken en te houden, vandaar dat wij hen ook verzocht hebben deze controle uit te voeren.”

controle stembureau
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-