Coronavirus

Gemeente Dinkelland pakt nesten eikenprocessierups aan

Publicatiedatum: 
3 jun 2020

De gemeente Dinkelland heeft dit voorjaar de eikenprocessierups preventief bestreden, om de overlast zoveel mogelijk beperken. Als u toch nog last heeft van een nest, kunt dat bij ons melden.  “De komende twee maanden is de overlast van de eikenprocessierups door hun brandharen het grootst”, geeft wethouder Ben Blokhuis aan. “Wij laten daarom de nesten dan door een gespecialiseerd bedrijf wegzuigen.” Het is niet haalbaar om dat overal te doen, maar het gebeurt wel op plekken waar veel mensen in aanraking kunnen komen met de brandharen.

 “We bestrijden alleen op plekken waar een verhoogd risico geldt”, laat Blokhuis weten. “Dit is op drukke plaatsen binnen de bebouwde kom (centra, fietspaden) of bij risicoplekken (speelplaatsen, scholen en verzorgingstehuizen). Bij uitzondering bestrijden we ook buiten de bebouwde kom, bijvoorbeeld bij (picknick)banken.” Als het nest inderdaad voor veel overlast zorgt, schakelt de gemeente een gespecialiseerd bedrijf in om het nest te verwijderen. Deze bestrijding vindt overdag plaats, omdat de rupsen zich dan in hun gezamenlijke nesten bevinden. De verwijdering kan enige verkeershinder veroorzaken.

Een nest melden
Ondervindt u overlast van de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen? Dan kunt u een melding maken op onze website www.dinkelland.nl/melding-openbare-ruimte. Lukt het niet digitaal? Dan mag u ook bellen naar 0541 854100. Beschrijf zo duidelijk mogelijk de locatie van de boom met eikenprocessierups. Een medewerker van de gemeente beoordeelt vervolgens of bestrijding nodig is. Ook nesten die uit de boom zijn gevallen kunnen nog overlast geven. Pas op en meld zo’n nest ook bij ons.

Eikenprocessierups in uw eigen eikenboom
Als u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen heeft, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Verwijder de nesten niet zelf. De minuscuul kleine brandhaartjes kunnen dan vrijkomen en jeuk en huiduitslag veroorzaken. Ze kunnen ook in het oog of de keel terecht komen en dan tot ernstige klachten leiden. De rups laat bovendien extra brandharen vrij als het dier zich bedreigd voelt. Ga dus niet aan de slag met verfafbrander of stofzuiger, maar huur daarvoor een deskundig bedrijf in.

Voorkom klachten
De haren van de eikenprocessierups kunnen bij harde wind uit de nesten waaien. Zet daarom op winderige dagen geen ramen open als er aangetaste eiken in de buurt staan. Hang ook geen was onder of vlakbij de eiken om te drogen en probeer tijdens een fietstocht of wandeling plekken waar zich nesten van de eikenprocessierupsen bevinden, te vermijden.

Meer informatie
Alles over de eikenprocessierups, vindt u op de website www.oakie.info. Meer informatie over gezondheidsklachten, vindt u ook via GGD Twente www.ggdtwente.nl

eikenprocessierups
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-