Coronavirus

Gemeente hecht waarde aan mening van ondernemers

Publicatiedatum: 
5 sep 2018

Zo’n 1200 ondernemers telt de gemeente Dinkelland. Variërend van kapper tot ICT-er, van detailhandel tot bouwbedrijf. Sommige bedrijven hebben veel werknemers, andere zijn ZZP-ers. De gemeente hecht veel waarde aan haar ondernemers en wil hen daarom zo goed mogelijk ondersteunen.

“Ondernemers zijn enorm belangrijk voor de gemeenschap”, vertelt wethouder Benno Brand. “Zij zorgen voor dynamiek; ze bieden zowel werkgelegenheid als belangrijke voorzieningen en sponseren veel verenigingen en evenementen. Het is daarom belangrijk dat wij als gemeente hen zo goed mogelijk ondersteunen. Dit doen we op verschillende manieren.”

Uit het meest recente onderzoek naar de ‘mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland’, blijkt dat ondernemers in het MKB tevreden zijn over de gemeente Dinkelland. Zij gaven namelijk het rapportcijfer 6,6. “Dat is een mooie verbetering ten opzichte de vorige keer, toen we een 5,9 kregen”, vindt Brand. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Lexnova en MKB-Nederland, bestaat uit een online vragenlijst gericht op tevredenheid, communicatie, het imago van de gemeente en de prijs-kwaliteitsverhouding van de gemeentelijke lasten.

Hoewel een beperkt aantal MKB-ondernemers heeft gereageerd, beoordeelt de gemeente de uitslag als representatief voor het onderzoek. “De stijging in de waardering is voor ons een goede stimulans” aldus Brand. Een groot pluspunt blijkt het feit dat wij een bedrijfsconsulent hebben. Daarnaast noemen ondernemers ons betrouwbaar en klantgericht, twee belangrijke waarden.”

Ingrid Leferink is die bedrijfsconsulent. “Ik ben voor ondernemers het eerste aanspreekpunt bij de gemeente”, vertelt zij. “Ondernemers die met een vraag zitten of behoefte hebben aan hulp of informatie kunnen bij mij terecht. Dat geldt ook voor mensen die een onderneming willen starten. Ik vraag hen mij vanaf het begin mee te nemen, zodat we in een vroeg stadium weten wat wel en niet mogelijk is, of wat we kunnen aanpassen zodat het wel mogelijk wordt.”

Uit het onderzoek kwamen ook drie aanbevelingen naar voren: bezoek regelmatig ondernemers, organiseer speciale bijeenkomsten met ondernemers en communiceer open en regelmatig bij zaken als vergunningverlening. “Eigenlijk doen we dit al best veel”, vertelt Brand. “Gemiddeld bezoeken we als gemeente 1,5 bedrijf per week. Dat bezoek wordt gedaan ofwel door het voltallige college, dan wel door de wethouder en/of de bedrijfsconsulent. Ook heeft de gemeente verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Denk aan een startersbijeenkomst, verschillende themabijeenkomsten en een jaarlijkse Dag van de Ondernemer. Daarnaast is de klankbordgroep Onderneem't Dinkelland ontstaan, bestaande uit verschillende ondernemers en ambtenaren. Een van de doelen van deze klankbordgroep is het bevorderen van een betere samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid. Verder hebben we nog een nieuwsbrief speciaal voor ondernemers, die we gemiddeld een keer per maand versturen.”

“Als we kijken naar de aanbevelingen en wat we al doen, kunnen we de voorzichtige conclusie trekken dat we veel ondernemers hierover onvoldoende bereiken”, aldus Brand. “De communicatie over hetgeen er in Dinkelland gebeurt op MKB-gebied is belangrijk en daar willen we de komende periode beter op gaan inzetten.”

Ondernemers die zich willen aanmelden voor de nieuwsbrief of om een andere reden graag in contact willen komen met de gemeente, kunnen contact opnemen met bedrijfsconsulent Ingrid Leferink via ondernemers@dinkelland.nl of telefonisch op 06-14475403.

mkb
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-