Coronavirus

Gemeentehuis Dinkelland; de plek waar de toegang tot zorg, hulp en ondersteuning samenkomt

Publicatiedatum: 
1 mei 2020

Vragen over zorg, hulp en ondersteuning op één plek. Letterlijk en figuurlijk. Dat is waar de gemeente Dinkelland, samen met Wijkracht en de Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD), voor gaat. De locatie voor deze ene plek is vanaf 1 september 2020 het gemeentehuis in Denekamp.

Consulenten en sociaal werkers, werken samen op één plek, het gemeentehuis in Denekamp. Daar staan zij fysiek, per mail of telefonisch inwoners te woord. Er kunnen vragen gesteld worden op allerlei verschillende gebieden. “Van vragen over geldzaken tot hulp in de huishouding. Vragen waar zwaardere problematiek achter schuilgaat, maar ook kleinere hulpvragen. De oplossing kan zitten in een doorverwijzing maar ook in een voorziening waar geen doorverwijzing voor nodig is”, geeft wethouder Ilse Duursma van de gemeente Dinkelland aan. Eén locatie en één naam waar men aan moet denken als er vragen zijn over zorg, hulp en ondersteuning.

Intensiever samenwerken
Op dit moment kunnen inwoners op verschillende plekken terecht. Dat kan verwarrend zijn. Het werken op één plek, met één naam moet hier duidelijkheid in scheppen. “We verwachten ook problematiek eerder te kunnen signaleren, de onderlinge samenwerking te kunnen bevorderen en beter informatie met elkaar te delen”, licht de wethouder toe. Het sleutelwoord zit hem in de samenwerking geeft ook Hans Weusthof, directeur Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland aan. “We zullen het toch echt samen moeten doen”, vertelt Weusthof. “En het daarbij zo overzichtelijk en makkelijk mogelijk maken voor de inwoner. Laagdrempelig, toegankelijk en open. Daar gaan we voor.”

Manager Wijkracht, Nienke Guffroy sluit zich daarbij aan: “Voor ons als netwerkorganisatie zorgt het werken vanuit één gezamenlijke plek voor het verder versterken van samenwerkingen. Met elkaar, met de inzet van de eigen professionals en vrijwilligers en behoud van onafhankelijkheid. Vanuit één duidelijke plek informatie, advies en ondersteuning bieden aan inwoners. Want uiteindelijk zijn de hulpvragen van inwoners natuurlijk waar het allemaal om gaat.”.  

Hoe gaat ‘die ene plek in het gemeentehuis’ straks heten?
In een onderzoek onder inwoners die in het burgerpanel zitten, adviesraden en cliënten wordt uitgevraagd wat de best passende naam is voor die ene plek in het gemeentehuis. Over een paar weken komt daar de uitslag van en is het bekend hoe het gaat heten. Voor nu nog even de verwijzing naar ‘die ene plek in het gemeentehuis’.

gemeentehuis Denekamp
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-