Coronavirus

Gratis nestkastjes voor inwoners van de gemeente Dinkelland

Publicatiedatum: 
3 feb 2020

De gemeente Dinkelland deelt opnieuw 250 gratis nestkastjes uit aan inwoners. “Na het succes van vorig jaar, besloten we de actie dit jaar door te trekken”, vertelt wethouder Blokhuis. “De overlast van de eikenprocessierups zien we de laatste jaren toenemen. Het ophangen van nestkastjes is een van de manieren waarop we dit jaar de strijd aangaan tegen de rups. Koolmezen die zich in de nestkastjes nestelen, zijn dol op de eikenprocessierups en daarmee een natuurlijke vijand.”

De nestkastjes worden dit jaar gemaakt door de Stichting Vogelwerkgroep Geesteren. Een nestkastje aanvragen kan tot 21 februari. De actie geldt zolang de voorraad strekt en volgens het principe: wie het eerst komt wie het eerst maalt. De inventarisatie en uitgifte van de nestkastjes gebeurt door de Boerderijcampus, locatie Erve Meinders in Tilligte.

Waarom inzet nestkastjes?

Mede door de verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit, zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan, zoals koolmezen. Met het uitgeven en ophangen van nestkastjes, stimuleren we de komst van deze en andere vogels bij eikenbomen.

Aanvragen

Als u inwoner bent de gemeente Dinkelland, kunt u een gratis nestkastje aanvragen voor een eikenboom bij uw woning. Dit kan tot 21 februari 2020 via de website www.boerderijcampus.nl/nestkastjes. Na uw aanmelding ontvangt u per e-mail meer informatie.

Voorwaarden aanmelding

  • De actie geldt zolang de voorraad (250 stuks) strekt.
  • U woont in de gemeente Dinkelland.
  • Per adres kan één nestkastje worden aangevraagd.
  • U hangt het nestkastje zelf op in de (gemeentelijke) boom. U ontvangt bij het nestkastje een brief met tips over het ophangen en het onderhoud.
  • U zorgt zelf voor onderhoud van het nestkastje.
Nestkast
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-