Laatste Stolpersteine gelegd in Denekamp

Publicatiedatum: 
3 aug 2017

"Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is" - Gunter Demnig


Vanmorgen zijn in Denekamp 21 Stolpersteine gelegd, de laatste in de gemeente Dinkelland. De gedenktekens zijn gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij plaatste vanmorgen deze laatste ‘struikelstenen’ in bijzijn van de werkgroep Stolpersteine Dinkelland, burgemeester Bakker en belangstellenden.

De Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir of de straat, waar je over struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Deze Stolpersteine plaatst de kunstenaar voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Stolpersteine zijn een tastbare herinnering aan de plek waar deze voormalige medeburgers woonden.

We willen hen ook in de gemeente Dinkelland blijven herdenken. Daarom zijn vanaf 2015 11 gedenktekens in Ootmarsum en 39 in Denekamp geplaatst. Vanmorgen zijn de laatste 21 Stolpersteine gelegd in Denekamp en daarmee zijn de laatste mensen in de gemeente Dinkelland “thuis gebracht”, zoals Gunter het zo mooi kan verwoorden. Hij plaatste vanmorgen de stenen bij het Achterom 1, de Nordhornsestraat 60, Spittendijk 6, Prins Hendrikstraat 1 en ten slotte aan de Brinkstraat 38 en 39.

Na afloop van de legging is het project voor Dinkelland afgesloten met een kort samenzijn in het gemeentehuis van Denekamp. Burgemeester Bakker bedankte de werkgroep Stolpersteine Dinkelland en in het bijzonder de heer Demnig, voor het ‘thuisbrengen’ van de Tweede Wereldoorlogsslachtoffers uit Dinkelland.

stolpersteine
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-

 

stolpersteine 2
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-

stolpersteine 3
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-

stolpersteine 4
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-

stolpersteine 5
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-

stolpersteine 6
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-