Coronavirus

Lokaal consortium Noabers bouwt vernieuwd Dorper Esch

Publicatiedatum: 
28 feb 2018
De aanbesteding van het sport- en zwemcomplex Dorper Esch is succesvol afgerond. De renovatie en verbouwing van het complex is gegund aan het lokale consortium “Noabers”. Noabers bestaat uit Lammerink Installatiegroep uit Ootmarsum, aannemersbedrijf Niehof uit Lattrop en Leferink Architecten uit Denekamp. Het college van burgemeester en wethouders van Dinkelland is zeer verheugd het project te kunnen gunnen aan lokale initiatiefnemers.

Lokale ondernemers goed voor lokale economie
“Noabers heeft een prachtig plan uitgewerkt voor de renovatie en nieuwbouw van Dorper Esch. Het plan voldoet op alle punten aan het programma van eisen”, meldt wethouder Benno Brand. “Ik ben zeer tevreden over het feit dat een lokaal consortium de aanbesteding heeft gewonnen. De partijen kennen het complex natuurlijk goed en bovendien is zo’n grote opdracht goed voor de lokale economie. Noabers gaat op zijn beurt ook weer lokale onderaannemers inschakelen. Het wordt een echte Dinkellandse noaber-aangelegenheid.” Niet alleen de wethouder is content met de gunning, ook de drie partijen van Noabers zijn tevreden. “Het is geweldig dat het lokale consortium deze opdracht heeft gekregen. We zijn enorm trots dat we zo’n belangrijk project voor de Dinkellandse samenleving mogen uitvoeren”, meldt Erik Lammerink.

Dorper Esch: eigentijds en functioneel
Het vernieuwde Dorper Esch zal een flinke kwaliteitsimpuls ondergaan en worden verbouwd tot een modern en eigentijds sportcomplex. De sporthal wordt volledig gerenoveerd en het bestaande wedstrijd- en recreatiebad worden vervangen door een nieuw groter wedstrijdbad met een recreatieve strip. De essentie van de bouwplannen is dat het vernieuwde Dorper Esch licht, open, eigentijds en functioneel wordt, met als primaire speerpunten zorg en sport.

De hoofdentree wordt compleet aangepakt en uitgevoerd met veel glas om zoveel mogelijk licht in het complex te brengen. De entree van het gebouw en de centrale hal vormen het hart; dit wordt dé ontmoetingsplek van Dorper Esch. Vanuit de centrale hal zijn alle faciliteiten makkelijk bereikbaar. Zo komt de bezoeker via een lichte en open passage, waar men kan loungen, bij de tribune van het nieuwe wedstrijdbad.

Naast de hoofdentree wordt een multifunctionele ruimte gerealiseerd. Vanuit deze ruimte kijkt men in de sporthal, door het gebruik van veel transparante materialen. Ook de horeca krijgt een nieuw uiterlijk en is vanuit de centrale hal goed bereikbaar. Hier wordt een patio met een buitenterras gerealiseerd, zodat bezoekers met lekker weer ook buiten kunnen verblijven. “Sporten, recreëren, ontmoeten en verblijven in een lichte en open sfeer, staan centraal in het vernieuwde Dorper Esch,” zegt wethouder Brand.

De sporthal wordt volledig gerenoveerd. Er komt een hoogwaardige sportvloer, de tribune wordt gefacelift en de kleedruimte en sanitaire voorzieningen worden vernieuwd. Door het gebruik van transparante materialen op strategische plekken krijgt de sporthal een open en licht karakter. Het nieuwe wedstrijdbad krijgt een moderne uitstraling, waarbij de ruimte wordt aangekleed met houten elementen. Langs het wedstrijdbad komt een ruime tribune. Aan beide zijden wordt glas gebruikt om ook weer veel licht binnen te brengen. Aangrenzend aan het wedstrijdbad wordt een recreatieve strip gerealiseerd, waar een peuterbadje komt. De recreatieve ruimte kan afgesloten worden met een grote transparante schuifwand.

In het ontwerp is ook rekening gehouden met de mindervalide gebruikers. De hoofdentree wordt uitgevoerd met een automatische tourniquetdeur en er komt een rechtstreekse, rolstoelvriendelijke toegang tot de kleedaccommodatie van het doelgroepenbad. Rondom het doelgroepenbad is inmiddels al een aantal wijzigingen doorgevoerd, zoals het verwijderen van enkele gootjes en het vergroten van de kleedruimtes.

Planuitwerking
Noabers gaat de komende maanden de plannen verder uitwerken naar een definitief ontwerp en bestek. Het consortium streeft ernaar midden volgend jaar met de bouw te starten. De renovatie en nieuwbouw gebeurt in fasen, zodat het gebouw zoveel mogelijk open blijft voor bezoekers. Als eerste wordt de sporthal gerenoveerd, daarna volgen de andere gebouwdelen. De oplevering van het vernieuwde Dorper Esch staat gepland voor oktober 2019.

Dorper Esch
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-