Coronavirus

Maak jezelf blij, met vogels en vlinders dichtbij!

Publicatiedatum: 
4 jun 2020

Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel ’s een vetbol voor ze op? U kunt nog veel meer doen.

Ten eerste trekt u meer vogels en vlinders aan in uw tuin wanneer deze ‘groen’ is. Dus veel planten en bomen, en weinig verharding. Een bijkomend voordeel is dat een groene tuin ervoor zorgt dat water bij een hevige plensbui sneller afgevoerd wordt, omdat planten via hun wortels veel water opnemen. Ook zorgt een groene tuin voor verkoeling in de hetere zomers. Bomen en struiken geven schaduw, en verdampen water door hun bladeren. Dit geeft een verkoelend effect. Verschillende tips voor een vogel- en vlinderrijke tuin, leest u hieronder.

Vogels voeren
Vogels houden van een gevarieerde tuin met planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes. Daar vinden ze volop voedsel. 

Nestkasten
Veel vogels gebruiken graag een nestkast. Niet alleen om in te nestelen; ze gebruiken de kasten ook om in te slapen. Met een nestkast lokt u vogels naar uw tuin of balkon, wat veel leuke bedrijvigheid met zich meebrengt. En met een groene, vogelvriendelijke tuin, helpt u de vogels om hun jongen groot te brengen.

Tuininrichting

  • Kies voor haag of panelen met klimop, in plaats van een dichte schutting. Wilt u toch een schutting plaatsen? Zet er dan veel klimplanten tegenaan, zodat vogels zich kunnen nestelen. De juiste bloeiende klimplanten trekken ook veel vlinders en andere insecten aan. Bijvoorbeeld klimop, dit is een van de laatst bloeiende planten en trekt veel bijen en hommels aan. Klimplanten nemen weinig horizontale ruimte in binnen de tuin, waardoor ze vrijwel in iedere tuin passen.
  • Hang een insectenhotel op of kijk eens op internet voor een lijst met planten die veel insecten aan trekken; het aanbod is reuze.
  • Laat in de winter wat blad liggen in de tuin. Dit is beter voor de plant en bodem en er kruipen veel insecten tussen, die weer als voedsel kunnen dienen voor vogels. En wat dacht u van egels die een winterverblijf maken van afgevallen bladeren.
  • Heeft u een gazon of bent u van plan een gazon aan te leggen? Plant er dan bollen in. Deze bloeien vroeg en zijn een bron van nectar in het vroege voorjaar of aan het einde van de winter.
  • Een plat dak van een schuur kunt u gebruiken om te ‘vergroenen’. Vetplanten groeien goed op daken en zijn makkelijk toe te passen. Ze leveren een grote bijdrage aan het trekken van insecten. Daarnaast zorgen ze voor verkoeling in uw schuur of woning.
  • Zorg ervoor dat er water in uw tuin aanwezig is. Een kleine schaal met vers water zorgt voor vogels en insecten die in uw tuin even komen ‘bijtanken’.
  • Wanneer u niet veel ruimte heeft om een tuin aan te leggen, kunt u altijd potten met planten in uw tuin zetten. Planten die prima gedijen in een pot en ook veel insecten aan trekken zijn bijvoorbeeld oleanders (Nerium oleander) of Afrikaanse lelies (Agapanthus). Deze zorgen niet alleen voor meer insecten, ze zien er ook prachtig uit en u kunt er elk jaar weer van genieten. Mits u ze in de winter vorstvrij wegzet.
  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat, om uw tuin of bestrating (on)kruidvrij te houden. Het brengt veel schade toe aan plant, dier en bodem.

 

Welke soorten in uw buurt?
Bent u benieuwd welke vogelsoorten in uw buurt voorkomen? Ga dan naar www.mijnvogeltuin.nl, doe de postcode-vogelcheck en ontdek wat u voor deze soorten kunt doen. Houd de lijst even naast de lijst van eikenprocessierups-eters, dan weet u welke vogels u extra moet verwennen.

Meer informatie
Meer informatie en handige tips over vogels voeren, nestkasten ophangen en het inrichten van een vogel- en vlinderrijke tuin, vindt u op: www.vogelbescherming.nl.