Coronavirus

Noaberschap op Nationale Burendag

Publicatiedatum: 
27 sep 2021

Afgelopen zaterdag werd met vlaggetjes, ballonnen en tomeloze inzet groots gehoor gegeven aan de Nationale Burendag in de gemeente Dinkelland. Voor veel straat- en wijkbewoners is het ieder jaar een mooie gelegenheid om het Noaberschap in de praktijk te brengen; bijvoorbeeld door het plegen van onderhoud of het starten van een nieuw project.

Ons stekkie in de Akkermaten

Al vroeg op de zaterdagochtend is er volop bedrijvigheid op het grasveldje aan de Akkermaten in Denekamp. De laatste ballonnen worden opgeblazen om vervolgens samen de nieuwe ontmoetingsplek te openen. Stipt tien uur kwam wethouder Ben Blokhuis langs om het naamplaatje ‘Ons stekkie’ op de tafel te schroeven. Er hing een gemoedelijke sfeer en de buurtbewoners genoten van het gebak. Deze lekkernij werd door Alfons Hottenhuis (Contactpersoon Openbare Ruimte) aangeboden. “Het bankje is niet alleen voor onze buurt geplaatst, andere bewoners mogen ook gebruik maken van het bankje, het zorgt voor meer gezelligheid in de buurt”, vertelt buurtbewoner Alfons Berning.

Een nieuwe ontmoetingsplek vindt ook wethouder Ben Blokhuis erg belangrijk: “Goed contact met je buren is erg prettig. Het zijn de kleine dingen die het doen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die samenspelen of de buren die je otto aan straat zetten terwijl je op vakantie bent. Het afgelopen jaar moesten we veelal thuis blijven. Voor veel buurtbewoners is daardoor contact met de buren extra waardevol gebleken. We willen daarom graag met onze inwoners meedenken hoe we de openbare ruimte zo kunnen inrichten dat het bijdraagt aan saamhorigheid.”

Meer biodiversiteit aan de Oude Gaarden

Op het speelveld aan de Oude Gaarden in Denekamp is op burendag een insectenhotel geplaatst. Met het insectenhotel hoopt de buurt meer biodiversiteit te creëren. De buurtbewoners zijn ieder jaar weer actief op burendag. De buurt heeft inmiddels al een buurtbankje, kruidentuin, boekenkast, boomstamtafel en dit jaar was het tijd voor een insectenhotel. Er lagen kleurrijke stoffen op tafel want de buurt was alweer bezig met het volgende project, namelijk samen eigen kussens maken voor op het buurtbankje. Kortom, een zeer fanatieke buurt die graag samenkomt op het speelveld.

De opbouw van het insectenhotel heeft drie weken geduurd, maar het resultaat mag er zijn. “De samenwerking met Jan Busscher (Contactpersoon Openbare Ruimte) en de buurt was heel goed, we konden alle kanten met hem op”, vertelt buurtbewoonster Ilse Brummelhuis.

Dinkelland trekt erop uit

Jan Busscher en Alfons Hottenhuis, ondersteunen bewoners bij de inrichting van hun wijk of buurt. “Niet alleen in Denekamp kwam de buurt bij elkaar”, vertelt Jan Busscher. Een overzicht met alle initiatieven in de gemeente Dinkelland, staat op www.burendag.nl

Wilt u ook met uw buurt aan de slag in uw leefomgeving? Dan hoeft u niet perse te wachten tot Nationale Burendag. De inrichting, het beheer en onderhoud van de leefomgeving is iets van ons samen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over wat u in uw omgeving kunt doen of hoe u deze anders kunt inrichten? Dan kunt u contact opnemen met de Contactpersonen Openbare Ruimte via tel. (0541) 854100.

Ons Stekkie
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
Buurtbankje
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
Opbouw insectenhotel
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
Insectenhotel foto
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-