Coronavirus

Paasgebruiken in Denekamp krijgen erkenning

Publicatiedatum: 
24 nov 2018
De paasgebruiken in Denekamp zijn officieel. Vandaag kreeg de stichting Heemkunde Denekamp van cultuurwethouder Ilse Duursma het officiële certificaat overhandigd dat hoort bij plaatsing op de lijst. De stichting heeft de paasgebruiken in december 2017 voorgedragen. Zij laat hiermee zien dat ze de traditie beschouwt als haar immaterieel erfgoed en dat ze die wil beschermen in de zin van doorgeven aan volgende generaties.

"Denekamp kent bij de viering van Pasen een aantal aloude gebruiken, die nog altijd springlevend zijn. Elk jaar doen veel inwoners, jong en oud, mee met het eieren rapen, het hout halen, het Paasstaakslepen en het Paasvuur. Het is een traditie die diepgeworteld is in ons dorp en onze gemeenschap samenbrengt en verbindt. Daarom vind ik het van groot belang dat we de paasgebruiken blijven koesteren en veilig stellen voor de volgende generaties. Een plaatsing op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed draagt daar zeker aan bij!", aldus wethouder Ilse Duursma. 

Judas & Iskariot
Bijzonder is dat er geen overkoepelend organiserend comité of bestuur is, maar dat een groep inwoners het eieren rapen, het hout halen, het paasstaak slepen en het paasvuur  jaarlijks spontaan organiseert. Er zijn wel verschillende Denekampse families die met de traditie verweven zijn, al dan niet met een jaarlijks terugkerende symbolische taak of opdracht. De gebruiken worden begeleidt door twee jonge ‘veurgangers’, Judas en Iskariot. Zij worden jaarlijks gekozen, waarbij de Judas altijd de Iskarot van het jaar ervoor is.


Paasgebruiken
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-