Coronavirus

Plastic en plakstrips om eiken helpen niet tegen eikenprocessierups

Publicatiedatum: 
18 mei 2020

Om verschillende eikenbomen in de gemeente Dinkelland zijn op eigen initiatief van inwoners plastic folie of plakstrips gewikkeld met de bedoeling om overlast door de eikenprocessierups te voorkomen. Het Kennisplatform Processierups (www.processierups.nu) heeft onderzocht of het plastic effect heeft en het antwoord is, helaas, nee. We raden u daarom af om plastic om de eikenbomen te wikkelen. Hetzelfde geldt voor de plakstrips.

Waarom helpt plastic folie niet?
De rupsen komen in het voorjaar uit de eipakketjes die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom. Het idee achter plastic is dat de folie de looproute van de rupsen zou blokkeren. Dat is dus niet het geval.

Waarom helpen plakstrips niet?
De plakstrip kan leiden tot enorme verspreiding van de brandharen van de rupsen. De leider van de processie zal als eerste in contact komen met de lijmbanden. Dit leidt tot verstoring van de optocht. Omdat de leider in nood komt, gaan de andere rupsen massaal hun brandharen afschieten. Daarnaast blijven niet alleen rupsen, maar ook andere dieren aan de sterke plakstrips hangen en sterven een langzame dood. Zowel insecten en ander kleine dieren, als vogels en vleermuizen.

Verwijder plastic en plakstrips
We zien dat het plastic op sommige plaatsen alweer loslaat en zo in de natuur terechtkomt. Dit zorgt voor zwerfafval, maar erger nog; dieren kunnen het binnen krijgen, raken erin verstrikt of worden er ziek van. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Heeft u plastic aangebracht om een eikenboom? Dan verzoeken we u vriendelijk om deze te verwijderen. Om verder dierenleed en onnodig afschieten van vele brandharen (zo’n 700.000 per rups) te voorkomen, moeten ook de plakstrips zo snel mogelijk worden verwijderd. Doe in beide gevallen voor de zekerheid dichte kleding en handschoenen aan.

Rood-wit lint om eikenboom? Hiervoor is het!
We starten eind mei/begin juni met de curatieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit houdt in dat we nesten van de eikenprocessierups gaan wegzuigen uit gemeentelijke eiken. Om de bestrijder duidelijk te maken om welke eiken het gaat, markeren wij deze bomen met een rood-wit lint. Dit lint wordt direct na de bestrijding verwijderd.

Eikenprocessierups in uw eigen eikenboom?
Als u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen heeft, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. De rups laat extra brandharen vrij als het dier zich bedreigd voelt. De minuscuul kleine brandhaartjes kunnen jeuk en huiduitslag veroorzaken, of in uw oog of keel terechtkomen. Ga dus niet aan de slag met verfafbrander of stofzuiger, maar huur een deskundig bedrijf in.

Bestrijding door gemeente
We hebben de eikenprocessierups onlangs preventief bestreden met een biologisch middel en starten binnenkort ook met het wegzuigen van nesten. Hiermee proberen wij de plaagdruk voor u zo laag mogelijk te houden. Klik hier voor meer informatie.