Coronavirus

Plegtsweg Weerselo kan er weer jaren tegenaan

Publicatiedatum: 
21 dec 2020

De herstelwerkzaamheden aan de Plegtsweg in Weerselo zijn afgerond. De klinkerweg tussen de Bornsestraat en de Gunnerstraat was toe aan een renovatie. De gemeente Dinkelland heeft samen met aanwonenden en de dorpsraad Weerselo nagedacht over de nieuwe invulling van de 1150 meter wegdek. Uiteindelijk is gezamenlijk besloten om niet te gaan voor asfalt of beton, maar om de bestaande klinkerweg te behouden.

Wethouder Ben Blokhuis is blij met het resultaat en de manier waarop dat tot stand is gekomen: “De Plegtsweg wordt door veel wandelaars en fietsers gebruikt tijdens hun dorpsommetje. Ook is de weg aangesloten op het wandelnetwerk Twente en fietsknooppuntroutes. Dit zorgt ervoor dat er veel weggebruikers zijn en daarom is het voor ons heel belangrijk dat de weg veilig is. Doordat we met aanwonenden en de dorpsraad in gesprek zijn gegaan over de geplande herstelwerkzaamheden, is het ook een weg geworden waar de buurt blij mee is.”

De keuze voor een klinkerweg is een weloverwogen keuze, laat de wethouder weten: “In eerste instantie stelden wij voor om voor een asfalt- of betonverharding te kiezen, vanwege het rijcomfort. De aanwonenden gaven de voorkeur aan klinkers en zijn zelfs bij andere verhardingen wezen kijken. Toch bleven zij uiteindelijk bij hun eerste keuze.” De gemeente kon zich hierin vinden en sloot zich erbij aan. “Met een asfalt- of betonweg bestaat een grotere kans op sluipverkeer en gaat het landelijke karakter van een klinkerweg verloren. Door voor klinkers te kiezen, houden we een van de weinige klinkerwegen in onze gemeente in stand.”

Met de keuze voor een gerenoveerde klinkerweg, is ook een oplossing gezocht om schade in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. De vorige trottoirbanden zakten weg, vanwege de smalle berm en diepe sloot langs de weg. Daarom is de kantopsluiting langs de weg verzwaard door middel van een betonband. De betonband ondersteunt beide kanten van de weg. Daarna is de weg opnieuw bestraat. Hiervoor zijn de bestaande klinkers gebruikt. “Een uniek een innovatief project”, vertelt Blokhuis. “De aannemer had deze combinatie niet eerder uitgevoerd. Een bijkomend voordeel was dat de aanliggende percelen lang bereikbaar bleven tijdens de werkzaamheden.”

Werkzaamheden Plegtsweg Weerselo
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
Werkzaamheden Plegtsweg Weerselo 2
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-