Scheidingstafel: samen doen wat nodig is
Vanaf 10 oktober start de gemeente Dinkelland met een nieuwe dienst: de scheidingstafel. Dit is een uniek initiatief dat nog niet eerder in Twente is opgezet. De scheidingstafel is bedoeld om te helpen bij de vaak lastige situaties die ontstaan bij echtscheidingen en om de problemen die hierbij komen kijken voor kinderen op te lossen. De scheidingstafel ondersteunt bij het oplossen van die echtscheidingsproblemen, waarbij ouders zelf niet meer in staat zijn om samen tot een oplossing te komen.
Deze nieuwe dienst komt naast het bestaande scheidingsadviesteam. Je kunt kiezen om één van deze diensten te gebruiken, of beide tegelijk, afhankelijk van wat het gezin nodig heeft.
Waarom een scheidingstafel?
In Nederland zijn jaarlijks meer dan 80.000 kinderen betrokken bij de scheiding van hun ouders. Ongeveer 16.000 van deze kinderen hebben problemen omdat hun ouders na de scheiding geen goede gezamenlijke opvoeding kunnen regelen. Kinderen van gescheiden ouders komen vaker in de jeugdhulp terecht, omdat scheidingen vaak leiden tot emotionele en sociale problemen. In de gemeente Dinkelland is deze trend ook te zien.
Wat is een scheidingstafel en hoe werkt het?
Bij de scheidingstafel komt een team van verschillende professionals samen. Onder andere een kindbehartiger, een gezinsadvocaat en een zorgverlener komen samen om te kijken naar de vragen en zorgen van gezinnen die te maken hebben met een scheiding. Ze denken mee over hoe het gezin het beste geholpen kan worden. Hierbij is aandacht voor zowel algemene hulp als specifieke jeugdzorg. Gezamenlijk wordt een plan gemaakt om het ouderschap te verbeteren en ervoor te zorgen dat kinderen goed worden ondersteund tijdens de scheiding.
Wethouder Richard de Way: “De scheidingstafel biedt ondersteuning voor gezinnen met scheidingsproblematiek specifiek gericht op het belang van het kind en het daarmee voorkomen van instroom in de jeugdzorg”.
Wat is het verschil met het scheidingsadviesteam?
Het scheidingsadviesteam geeft vooral advies en verwijst door waar nodig over zaken zoals relaties, echtscheidingen en opvoeding. Dit zijn vooral adviezen die helpen bij vragen aan het begin van een echtscheiding. De scheidingstafel wordt ingezet als een scheiding dreigt vast te lopen of wanneer ouders in scheiding niet samen tot een oplossing kunnen komen en kinderen hieronder leiden.
Meer informatie en deelnemen
Heeft u hulp nodig bij een echtscheiding? U kunt deelnemen aan een vertrouwelijk gesprek bij de scheidingstafel om uw situatie te bespreken. We willen samen met u zoeken naar de beste oplossing, zodat het gezin veilig en goed verder kan. De scheidingstafel vindt vanaf 10 oktober elke tweede donderdag van de maand plaats. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via scheidingstafel@noaberkracht.nl.
Voor advies rondom scheiding kunt u uiteraard ook vrijblijvend binnen lopen bij de Schakel. Kijk voor de openingstijden en contactgegevens op www.schakeldinkelland.nl.