Coronavirus

Toeslagenaffaire kinderopvang: bent u benadeeld of in de problemen geraakt?

Publicatiedatum: 
27 okt 2020

In de gemeente Dinkelland zijn er gezinnen getroffen door de toeslagenaffaire kinderopvang. Deze gezinnen zijn door de Belastingdienst ten onrechte beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. De fouten die de Belastingdienst gemaakt heeft worden onderzocht door de commissie Donner. Er komen vergoedingen voor gedupeerde ouders.

Het is bij de gemeente niet bekend om welke gezinnen het gaat die in Dinkelland ten onrechte zijn beschuldigd van fraude. De Belastingdienst mag de namen van de gezinnen niet bekend maken in verband met de wet op de privacy. Dat betekent dat wij deze mensen niet persoonlijk kunnen benaderen. 

Denkt u dat u verkeerd behandeld bent door de Belastingdienst met de Kinderopvangtoeslag? Dit kunt u doen:

Doe melding bij de Belastingdienst
Denkt u dat uw kinderopvangtoeslag in het verleden onterecht is stopgezet of heeft u te maken met (vermoedelijk) onterechte terugvorderingen? Bel dan met het speciale Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag: 0800 – 2 358 358. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Meld bij het Serviceteam Gedupeerden Kinderopvangtoeslag het volgende:

  • dat u ongeveer hetzelfde als de ouders uit de CAF 11 zaak is overkomen.
  • dat u wilt worden opgenomen op de Zelfmeldlijst. Ze vragen naar uw BSN-nummer (deze staat op uw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs).


U ontvangt na uw melding een bevestiging per post van de Belastingdienst. Het kan wel even duren voordat u bericht krijgt over het vervolg. Dat komt doordat deze processen veel tijd kosten. U wordt op de hoogte gehouden door de Belastingdienst.

Wilt u uw dossier bij de Belastingdienst bekijken?
Als u uw dossier wilt opvragen stuurt u de Belastingdienst een brief. Hebt u al een persoonlijk zaakbehandelaar en wilt u uw volledige dossier opvragen? Dan hoeft u geen brief te sturen. Laat het weten aan uw persoonlijk zaakbehandelaar.

Hebt u nog geen persoonlijk zaakbehandelaar? Zet in de brief duidelijk dat u uw dossier wilt ontvangen en waarom. En ook op welke vragen u graag antwoord wilt. Zet in uw brief uw naam, uw adres, uw postcode en uw woonplaats en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent. En stuur de brief dan naar:
Belastingdienst/Toeslagen
Postbus 4510
6401 JA Heerlen.

De Belastingdienst neemt zo snel mogelijk contact met u op. Kijk voor meer informatie ook op: https://services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel/

Wat kan de gemeente voor u doen?
Bent u persoonlijk geraakt door de fouten van de Belastingdienst? Heeft u bijvoorbeeld schulden gemaakt? Stuur dan een e-mail naar schulddienstverlening@noaberkracht.nl of bel met de gemeente: 0541-854100. De schulddienstverleners zijn dagelijks bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Mogelijk kunnen wij u verder helpen. 

Het kan ook zijn dat uw kind bijvoorbeeld niet mee kan op schoolreisje of niet mee kan doen aan andere activiteiten, omdat de Belastingdienst u mogelijk onterecht geen toeslag uit heeft gekeerd. Neem dan contact op met armoedecoördinator Astrid Wessling van Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland: 085-0479400.