Coronavirus

Week tegen Eenzaamheid bij Schakel Dinkelland

Publicatiedatum: 
30 sep 2021

Een positieve gezondheid en een goed gevoel van welbevinden, dat is waar we in Dinkelland voor gaan. Daarom heeft Schakel zich aangesloten bij Een tegen Eenzaamheid. Eenzaamheid is ook in Dinkelland aan de orde en veel inwoners hebben er last van. Schakel Dinkelland besteed tijdens de Week één tegen Eenzaamheid (30 september tot en met 7 oktober) dan ook extra aandacht aan dit onderwerp.

Wat verstaan we nu eigenlijk onder eenzaamheid? En als je je eenzaam voelt, wat kun je daar dan aan doen en waar kun je terecht met vragen? Misschien wil je helpen en heb je een idee voor een initiatief, waar kun je dat dan aangeven en hoe kun je ermee aan de slag?

Schakel

Al deze vragen worden de komende week behandeld met teksten, foto’s en videoreportages. Houd Schakel dus goed in de gaten.

Eenzaamheid

Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Ook in Dinkelland is het volgens wethouder Ilse Duursma een probleem. ‘Je ziet het onder ouderen en onder jongeren. Het kan ook financiële eenzaamheid zijn. Mensen die verjaardagen overslaan omdat ze geen geld hebben voor een cadeautje bijvoorbeeld.’

Belangrijke gebeurtenis

De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder mee kunnen doen in de samenleving en het gevoel van het tekortschieten van welzijn of geluk. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij deze gevolgen het gevoel van eenzaamheid versterken. Een goede reden om op tijd te handelen aldus Nienke Guffroy van Wijkracht. ‘Eenzaamheid is een urgent en complex probleem binnen de samenleving waaraan ook corona heeft bijgedragen. Vaak gaan mensen zich eenzaam voelen na een belangrijke gebeurtenis zoals een echtscheiding, het verlies een dierbare of het verlies van werk.’

Actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid 2021 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. meer dan 250 gemeenten en 160 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Kijk wat jij kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl of www.schakeldinkelland.nl

een tegen eenzaamheid
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-