Coronavirus

World Cleanup Day

Op zaterdag 18 september is het weer World Cleanup Day. Een mooie gelegenheid om jouw omgeving weer zwerfvuilvrij te maken. Doe mee en maak een opschoon-ommetje om het zwerfafval in Dinkelland op te ruimen.

Elk jaar organiseren gemeenten in Nederland de World Cleanup Day. Ook Dinkelland doet al een aantal jaren mee! Help jij dit jaar ook mee? Dat kan al wanneer je een frisse neus haalt tijdens een opschoon-ommetje. Vraag je familie, vrienden en buren hetzelfde te doen. Zo zorgen we voor zwerfvuilvrije straten waar je herfstkriebels van krijgt. En doen we, op gepaste afstand, toch nog iets samen.

Meld je aan en ontvang een handige opruimset

Wil je meehelpen om jouw buurt een stukje schoner te maken? Meld je dan vóór 10 september aan door een mail te sturen naar afval@noaberkracht.nl.

Vermeld bij aanmelding:

 • Jouw naam
 • Adresgegevens
 • Het aantal personen met wie je deelneemt
 • Het aantal opruimsets dat je wilt aanvragen, maak hierbij onderscheid in:
  • het aantal setjes voor kinderen;
  • het aantal setjes voor volwassenen.


Wij zorgen ervoor dat een week van tevoren bij de gemeentewerf in Ootmarsum hesjes, prikkers, vuilniszakken en handschoenen klaarliggen en halen het materiaal en zwerfvuil na afloop van de actie weer bij jou op. 

Vanwege corona is er geen gezamenlijk start of eindpunt. Iedereen gaat in z'n eigen buurt op pad. 

Tips

 1. Begin bij je eigen straat. Wanneer je eigen straat schoon is, blijft het vaak ook langer schoon. In een schone omgeving gooien mensen vaak minder afval zomaar op straat.
 2. Combineer het opruimen met een andere activiteit. Een bekend fenomeen is tegenwoordig ploggen. Dat is een combinatie van joggen en zwerfafval opruimen. Daarnaast zijn er ook veel mensen die zwerfafval opruimen tijdens het uitlaten van de hond.
 3. Ga samen met anderen opruimen en organiseer een opschoonactie. Niks is zo leuk om samen dingen te ondernemen. Zo ook zwerfafval opruimen. Ga samen met je buren, je familie of vrienden de omgeving in om zwerfafval op te ruimen. Zo houd je samen de buurt schoon en geef je ook direct het goede voorbeeld aan anderen.
   

World Cleanup Day

World Cleanup Day is de grootste wereldwijde opruimactie. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval! Elk jaar worden er op World Cleanup Day gigantische hoeveelheden afval uit het milieu gehaald. Vorig jaar is er in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii door 20 miljoen vrijwilligers opgeruimd. En daarnaast is veel waardevolle informatie verkregen over het soort afval dat in het milieu ligt. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.