Zakenpaspoort

Reist u veel? En hebt u meer ruimte in uw paspoort nodig voor douanestempels en visa? Dan kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort is dikker dan een gewoon paspoort, namelijk 66 pagina’s in plaats van 23 pagina’s. Een zakenpaspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Na ongeveer één week wordt het paspoort bezorgd. Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag.

Wat u moet weten

Afhalen of bezorgen
U kunt uw zakenpaspoort persoonlijk afhalen op het gemeentehuis of het laten bezorgen. Het bezorgen kost € 13,50 per document. Het document wordt dan op een door u gekozen dag en tijdstip bezorgd.

Snel nodig
Hebt u uw zakenpaspoort snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.30 uur. Uw paspoort kunt u, in principe, de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan het wat langer duren.

Kwijt of gestolen
Bent u uw (zaken)paspoort kwijt of is het gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. U vult een verklaring van vermissing in aan de balie of u regelt het online middels het formulier 'Verklaring vermissing reisdocument'. Daarna kunt u direct uw nieuwe paspoort aanvragen. Vindt u alsnog uw paspoort? Lever dit dan in bij de gemeente, dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Reizen met kinderen
Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Gebruikt u daarvoor het formulier “aanvraag toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland” van de Marechaussee.

Visum
Gaat u naar het buitenland en wilt u weten of u een visum nodig hebt? De Rijksoverheid geeft hierover meer informatie. Een visum kunt u aanvragen op www.visum.nl.

Toestemming nodig
Tot 18 jaar is toestemming nodig van ouders/gezaghouders om een zakenpaspoort aan te vragen.

Geldigheid
Zakenpaspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder                  10 jaar
Zakenpaspoort voor jongeren tot 18 jaar                                                    5 jaar

Bezorgen
1 januari 2016 is de gemeente gestart met het bezorgen van paspoorten. Wie een zakenpaspoort nodig heeft, hoeft alleen nog maar voor de aanvraag persoonlijk naar het gemeentehuis te komen. Vervolgens wordt het paspoort op een zelfgekozen dag en tijdstip bezorgd.
Veel gestelde vragen over: de bezorging van reisdocumenten.

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u hebt. Ook als ze zijn verlopen
  • Een pasfoto. Let op de eisen
  • Bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij de aanvraag

 

Als je jonger dan 18 jaar bent, neem dan ook mee

  • Een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
  • Een kopie identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft

 

Kosten

Zakenpaspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder € 70,00

Zakenpaspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder,

met spoedaanvraag

€118,50
Zakenpaspoort voor jongeren tot 18 jaar € 52,50

Zakenpaspoort voor jongeren tot 18 jaar,

met spoedaanvraag

€ 101,00
Bezorgkosten € 13,50