Coronavirus

Aangifte van overlijden

Meestal geeft de begrafenisondernemer bij de gemeente aan dat iemand is overleden. Maar als nabestaande kunt u ook zelf aangifte van overlijden doen. Dat doet u in het gemeentehuis als diegene in de gemeente Dinkelland is overleden. Aangifte van overlijden moet binnen 6 dagen na het overlijden worden gedaan.

Wat u moet weten

 

Woonachtig in een andere gemeente

Als iemand in onze gemeente overlijdt, maar hier niet woonde, dan geven wij dat door aan de woongemeente van overledene.

 

Wanneer kan ik iemand begraven

In Nederland mag een overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden worden begraven of gecremeerd. Wilt u iemand eerder begraven? Dan heeft u toestemming van de officier van Justitie en van de burgemeester nodig.
Wilt u de overledene later begraven of cremeren. Vraag dan om toestemming voor uitstel.

 

Overlijden in het buitenland

Is iemand in uw omgeving tijdens een bezoek aan het buitenland overleden?

Medewerkers van de ambassade, het consulaat of het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen u helpen. U moet het overlijden ook melden bij de gemeente waar de overledene woonde. U heeft hiervoor een overlijdensakte nodig. Soms moet de akte voorzien zijn van een apostille of legalisatie.

 

Digitaal aangifte van overlijden door uitvaartverzorger

Als uitvaartverzorger kunt u digitaal de aangifte van overlijden doorgeven.  Klik hier om de aangifte digitaal door te geven.

 

Afspraak maken

Doet u als nabestaande aangifte van overlijden  dan kunt u hiervoor een afspraak maken. Als u een afspraak met ons maakt, weet u precies wanneer u aan de beurt bent. Gebruik daarvoor de blauwe knop hierboven. Wilt u liever geen afspraak maken, dan kunt u uitsluitend op woensdag- en donderdagmorgen tussen 08.30 – 12.30 uur of dinsdagavond tussen 17.00 - 19.30 uur bij ons terecht. 

 

Meenemen

Bij de aangifte van overlijden neemt u mee naar het gemeentehuis:

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs);
  • Verklaring van overlijden;
  • Van de arts gekregen B-enveloppe;
  • Eventueel het trouwboekje.

Kosten

Product   Prijs
Aangifte van overlijden   Geen
Uittreksel overlijdensakte   € 14,00