Asbest

Asbest van het dak

Eind 2024 moet Dinkelland/Oldenzaal/Losser/Tubbergen asbestvrij zijn. De gemeente helpt haar inwoners graag bij het asbestvrij maken van hun dak. Op het Gemeenteloket Asbest vinden huiseigenaren meer informatie over asbest saneren. Daarnaast kunt u met de 'dakcheck' met meer zekerheid vaststellen of er asbest in uw dak zit of u direct aanmelden voor deelname aan het collectief om gemakkelijk en tegen een scherpe prijs uw asbestdak te vervangen.

Doe hier de dakcheck.

Is uw (bedrijfs)pand gebouwd voor 1993? Dan is de kans groot dat er asbest op uw dak ligt. Vanaf 2024 zijn asbestdaken, die onderhevig zijn aan weersinvloeden, in Nederland verboden. Heeft u een asbestdak? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de verwijdering daarvan.
Golfplaten, dakleien, gevelbekleding en regenpijpen. Dat zijn de plekken waar u onder meer asbest tegen komt.
Twijfelt u over het materiaal op uw pand en wilt u zeker weten of u met asbest te maken heeft? Laat uw dak dan onderzoeken door een gecertificeerd bedrijf. In het filmpje van Milieucentraal (www.milieucentraal.nl) krijgt u een goed beeld van waar asbest in zit of op ligt. En dat is op meer plekken dan u denkt.Filmpje Asbest herkennen

Meer informatie over asbest, waar het zit en hoe u het kunt herkennen, vindt u op https://www.infomil.nl/onderwerpen/asbest/. Is uw asbestdak in slechte conditie of verwaarloosd? Dan is het noodzakelijk het asbesthoudende materiaal direct te laten verwijderen. Uit beschadigd materiaal kunnen snel asbestvezels vrijkomen.


Waarom asbest verwijderen?

Asbest hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar het kan wel. Zodra een asbestdak beschadigd raakt, komen er asbestvezels vrij. Het inademen van deze vezels kan slecht zijn voor uw gezondheid en uw omgeving. Niet alleen het natuurlijke verweringsproces tast een asbestdak aan. Ook een hagelbui, storm of brand kan ervoor zorgen dat asbestvezels vrij komen. Dit geldt ook voor het zagen, snijden en/of schroeven in asbest.

Naast de gezondheidsrisico’s kunt u ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Raakt uw dak beschadigd, dan heeft u mogelijk een minder of onbruikbaar pand. Alleen een specialist mag dan uw dak vervangen en uw omgeving moet asbestvrij worden gemaakt. Dit is een kostbare aangelegenheid. Afhankelijk van uw situatie, vergoed uw verzekering na 2024 dergelijke kosten minder of helemaal niet meer. Vanaf 2024 controleren we als gemeente of het verbod wordt nageleefd. Verwijdert u uw asbestdak niet voor 2024, dan loopt u ook het risico op een boete. Kijk eens op de volgende website voor meer informatie: https://www.infomil.nl/onderwerpen/asbest/asbest-in-daken

Asbest van het dak!

Genoeg redenen om nu al aan de slag te gaan. Vervangt u nu uw dak, dan profiteert u van subsidies, en diverse (financiële) mogelijkheden vanuit  de markt . Neem hiervoor contact op met uw accountant of bank. Vervang uw asbestdak voor een nieuw én duurzaam exemplaar.

Gratis wegbrengen asbest voor particulieren

U kunt nadat u via www.omgevingsloket.nl een sloopmelding heeft gedaan, tot 35m² gratis wegbrengen naar het afvalbrengpunt.
Op het formulier vermeldt u wat u gaat slopen en u geeft aan om wat voor soort en hoeveel asbest het gaat. Uw melding wordt gecontroleerd door de gemeente. Daarbij kan de gemeente contact met u opnemen of kan een gemeentelijke toezichthouder een controle uitvoeren. Als de melding akkoord is, stuurt de gemeente u een zogenaamde acceptatie sloopmelding met voorschriften. Zo’n acceptatie sloopmelding is kosteloos. In de acceptatie sloopmelding staat aan welke regels u moet voldoen bij het verwijderen van het asbest en hoe u het asbest kunt aanbieden bij het afvalbrengpunt aan de Galvanistraat in Tubbergen en Postel aan de Wiemselweg in Tilligte. Bij het aanbieden van asbest bij het afvalbrengpunt aan de Galvanistraat in Tubbergen en Postel aan de Wiemselweg in Tilligte neemt u de acceptatie sloopmelding met een kopie daarvan mee. De kopie van de acceptatie sloopmelding komt in de administratie van de stortplaats waarop door de medewerker van het afvalbrengpunt de aangeboden hoeveelheid asbest wordt genoteerd. Het origineel van de acceptatie sloopmelding neemt u zelf weer mee. Biedt u asbest aan in verschillende partijen dan moet u uw eigen acceptatie sloopmelding bij iedere aflevering meenemen en wordt de aangeboden hoeveelheid telkens op beide acceptatie sloopmelding aangetekend. Uw eigen acceptatie sloopmelding is het bewijs dat u uw asbest op een legale manier heeft afgevoerd.

Klik hier voor de voorwaarden

Heeft u vragen? Neemt u dan contact met neem dan contact op met het KlantContactCentrum van Noaberkracht Dinkelland Tubbergen.

Asbestdak groter dan 35m2

Asbest verwijderen is aan strenge regels gebonden vanwege de nodige risico’s. Heeft u een asbestdak groter dan 35 m², dan moet u uw dak laten verwijderen door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf.

Op www.ascert.nl vindt u een overzicht van betrouwbare door de overheid aangewezen specialisten die u daarbij kunnen helpen.
In onze gemeente kunt u een beroep doen op:

  • Maathuis & Braakhuis Beheer B.V., Adres: Ootmarsumseweg 337, 7667 PB Reutum, Telefoon: 0541 670 605
  • Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering B.V.,Snoeymansweg 19, 7668 TH Haarle Gem Tubbergen, Telefoon: 0541 670 284

 

Stappenplan

Voor een duidelijk overzicht van wat u kunt of moet doen om uw asbestdak te (laten) verwijderen, zijn er een aantal stappenplannen samengesteld. Per stappenplan staat in het kort wat u moet doen, hoe u dit aan kunt pakken, bij wie u terecht kunt en diverse tips.

Stappenplan particulieren – asbestdak ≤ 35 m²
Download hier de flyer met het stappenplan.
Stappenplan particulieren, ondernemers en agrarische ondernemingen – asbestdak ≥ ≤ 35 m²
Download hier de flyer met het stappenplan.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Asbest hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar in bepaalde situaties kan het wel. Uit diverse onderzoeken blijkt dat blootstelling aan asbest onder andere longkanker, longvlies- en buikvlieskanker (mesotheliomen) en stoflongen (asbestose) veroorzaakt.

Elk jaar overlijden er ongeveer 1000 mensen aan de gevolgen van asbest, daarom wordt er gewerkt aan een asbestverbod op daken.
De gezondheidsrisico’s verschillen per situatie. De volgende richtlijnen geven een indicatie:

Asbest is alleen gevaarlijk op het moment dat vezels vrijkomen en worden ingeademd. Het inslikken van asbestvezels is volgens de huidige inzichten ongevaarlijk.
De risico’s nemen af naarmate het aantal ingeademde vezels (de blootstellingsduur en/of de concentratie) afneemt.

Asbestvezels die goed gebonden zijn aan dragermateriaal (zoals niet verweerd asbestcement), kunnen niet worden ingeademd zolang het dragermateriaal niet intensief wordt bewerkt, wordt verwijderd of uit elkaar spat.

Verwijderen asbestdak - Particulieren

Is uw asbestdak kleiner is dan 35m²? Dan mag u uw asbestdak zelf vervangen. Voor grotere daken bent u verplicht een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Zij kennen als geen ander de regelgeving rondom asbestverwijdering.

Filmpje Asbest verwijderen

Pandeigenaar of huurder

Als pandeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan uw woning en dus ook voor het verwijderen van uw asbestdak. We hebben een stappenplan samengesteld zodat u kunt zien wat u in welke situatie moet en kunt doen. Huurt u een woning? Neemt u dan contact op met uw verhuurder, woningcorporatie of –vereniging.

Tips

* Op de website van de Rijksoverheid (RVO) www.rvo.nl vindt u alle regels waar u zich aan moet houden als u zelf asbest gaat verwijderen.
* Op www.milieucentraal.nl vindt u een filmpje met een duidelijke uitleg over het zelf verwijderen van een asbestdak. Inclusief een overzicht van de benodigde materialen.
Bijgaand treft u de voorwaarden aan waaraan voldaan moet worden als u zelf uw asbest wilt verwijderen.
* Verwijdert u uw dak zelf? Maak dan gebruik van onze gratis stortmogelijkheden van asbestafval (tot 2024), eenmalig maximaal 35 m2 asbest met een maximaal gewicht van 500 kg door het weg te brengen naar het afvalbrengpunt aan de Galvanistraat in Tubbergen of naar Postel aan de Wiemselweg in Tilligte. Om uw asbest weg te kunnen brengen dient u in het bezit te zijn van een akkoordverklaring sloopmelding. Deze akkoordverklaring ontvangt u nadat u een sloopmelding heeft ingediend via www.omgevingsloket.nl. Bij het aanbieden van asbest bij het afvalbrengpunt aan de Galvanistraat in Tubbergen en Postel aan de Wiemselweg in Tilligte neemt u de acceptatie sloopmelding met een kopie daarvan mee. Zonder deze acceptatie sloopmelding wordt uw asbest niet in ontvangst genomen.

Financiële en fiscale kansen

Er zijn meerdere financieel en fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden het overwegen waard. Deze opties maken het interessant te investeren in een nieuw of zelfs duurzaam dak. Geïnteresseerd? Neem contact op met uw accountant voor meer informatie.

Totaalpakket asbestdakvervanging

Om het u nog makkelijker te maken, slaan diverse bedrijven ook binnen de gemeente de handen ineen. Zij helpen u bij het vervangen van uw asbestdak, volledig afgestemd op uw persoonlijke wensen. Een van deze partijen is de asbestschakel, www.asbestschakel.nl. Natuurlijk kunt u ook een andere adviseur naar keuze raadplegen.

Verwijderen asbestdak - Ondernemers

Bent u een ondernemer of heeft u een boerenbedrijf? Dan vraagt het vervangen van een asbestdak vaak om een goed (investerings)plan. Er zijn verschillende financiële en fiscale opties om dakvervanging mogelijk te maken. Een asbestdak vormt namelijk niet alleen een persoonlijk, maar ook een zakelijk risico. Investeert u nu in een nieuw energiezuinig dak, dan investeert u in een gezonde en veilige omgeving van uw bedrijf. U investeert in uw toekomst!
 

Kllik hier voor het filmpje hoe een bedrijf het asbestdak vervangt voor een nieuw dak.

Klik hier voor het filmpje hoe twee jonge boeren omgaan met oude asbestdaken die nog aanwezig zijn in het bedrijf dat ze overnemen.

Klik hier voor het filmpje hoe een melkveehouder zijn asbestdak heeft vervangen voor een nieuw dak voorzien van zonnepanelen.


Financiële en fiscale kansen

Er zijn meerdere financieel en fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden die het niet alleen makkelijk, maar ook aantrekkelijk maken te investeren in een nieuw (duurzaam) dak. Eén van de fiscale voordelen behaalt u door ‘slim’ te sparen voor dakvervanging door middel van een voorziening op groot onderhoud. De klus kost hierdoor netto minder. Ook als het gaat om duurzame maatregelen zijn er financiële voordelen. Met bijvoorbeeld een geïsoleerd dak met zonnepanelen verdient u een deel van uw investering terug.
Geïnteresseerd? Vraag uw accountant of financieel adviseur naar de mogelijkheden.

Totaalpakket asbestdakvervanging

Om het u nog makkelijker te maken, slaan diverse bedrijven ook binnen de gemeente de handen ineen. Onder meer asbestsaneerders, dakleveranciers en andere ondernemers vormen samen de asbestschakel. Zij bieden u tot en met 31 december 2017 een aantrekkelijk totaalpakket voor dakvervanging. Dat scheelt u tijd én geld. Zij helpen u bij het vervangen van uw asbestdak, volledig afgestemd op uw persoonlijke wensen. Heeft u interesse? Neemt u dan contact op met www.asbestschakel.nl. voor meer informatie. Uiteraard kunt u ook een andere adviseur naar keuze raadplegen.

www.asbestschakel.nl
E-mail: info@asbestschakel.nl
Telefoon: 088 5886377