Coronavirus

Bijstandsfraude

Wat u moet weten ?

Een bijstandsuitkering is een uitkering die uw eigen inkomsten aanvult tot een bepaald bedrag. Dit is een normbedrag dat voor uw persoonlijke situatie geldt om rond te kunnen komen. Verandert uw situatie? Dan moet u dat direct doorgeven. Soms overtreden mensen de regels, zonder dat ze het zelf weten. Let dus goed op bij een van de volgende situaties. Zo voorkomt u een hoop problemen.

Verandert uw leefsituatie

Bent u alleenstaand, of woont u samen? De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw leefsituatie. Als u samenwoont of als uw kinderen 18 jaar worden kan uw uitkering lager uitvallen. Soms heeft u zelfs helemaal geen recht meer op een uitkering. Verandert uw leefsituatie? Dan moet u dat meteen melden.

U doet betaald werk

Klust u zo nu en dan bij? Werkt u af en toe een dagje voor een uitzendbureau? Past u regelmatig op de kinderen van de buurvrouw? En krijgt u daar geld voor? Dan verdient u bij. U moet alle inkomsten melden aan de gemeente

U heeft geld of dure spullen

Ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan mogen uw bezittingen niet meer waard zijn dan een bepaald bedrag. Denk hierbij aan spaargeld, lijfrentepolissen of andere waardevolle verzekeringspolissen, een auto, sieraden of een huis of grond in het buitenland. Voor het bezit van een eigen woning gelden aparte regels.

Straf bij uitkeringsfraude

U moet het geld dat u teveel hebt ontvangen volledig terugbetalen. Als u verkeerde of geen informatie geeft is dat fraude en krijgt u een boete. De boete is 100% van het fraudebedrag. Heeft u fraude gepleegd van meer dan € 50.000 doen wij aangifte bij de officier van justitie. U kunt dan een oproep verwachten om te verschijnen voor de strafrechter.

 

Melden

Verandert uw situatie? Geef dit direct door aan de gemeente Almelo, tel 0546-541785. De gemeente Almelo doet namelijk de uitvoering van de Participatiewet voor de gemeente Dinkelland.