Identiteitskaart aanvragen

Algemeen

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig. Na 6 werkdagen kunt u het document persoonlijk afhalen of, tegen betaling, later bezorgen. Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen.

Verwachte drukte voor het aanvragen van paspoorten en identiteitskaarten in 2024. De wachttijden voor het aanvragen kunnen oplopen. Vraag daarom ruim op tijd een nieuw paspoort of identiteitskaart aan.

Verwachte drukte voor aanvragen ID-kaart in 2024

Vanaf 2014 waren de paspoorten en identiteitskaarten voor volwassenen voor het eerst 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar. Hierdoor verlopen veel paspoorten en identiteitskaarten in 2024. Daarom verwachten veel aanvragen en kunnen de wachttijden voor het aanvragen oplopen. 

Vraag daarom ruim op tijd een nieuw paspoort of identiteitskaart aan. Hiermee kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u op tijd een nieuw identiteitsdocument heeft. 

Wat u moet weten

Afspraak maken

U kunt alleen op afspraak terecht in het gemeentehuis. Gebruik de blauwe knop hierboven voor het maken van een afspraak.

Vingerafdrukken

Bent u 12 jaar of ouder dan nemen we bij de aanvraag van twee vingers vingerafdrukken af. Deze worden samen met de foto en uw persoonsgegevens opgeslagen in de chip in uw identiteitskaart.

Wanneer is mijn identiteitskaart klaar?

Na 6 werkdagen ligt uw identiteitskaart klaar. 

Afhalen of bezorgen

U kunt uw ID-kaart persoonlijk afhalen op het gemeentehuis of het laten bezorgen. Het bezorgen kost € 15,75 per document. Het document wordt dan op een door u gekozen dag en tijdstip bezorgd.

Geldigheid

Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder10 jaar
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar5 jaar

 

Met uw identiteitskaart kunt u reizen naar onderstaande landen:

Andorra; België, Bondsrepubliek Duitsland; Bosnië; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Azoren en Madeira); Roemenië; San Marino; Servië; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief Canarische Eilanden); Turkije*; Tsjechië; IJsland; Zweden; Zwitserland.

*Voor Turkije geldt dat voor onder andere inwoners van Nederland een visumplicht van kracht is. Indien u in het bezit bent van een Nederlandse identiteitskaart krijgt u een losbladig visum. Een visum kunt u aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land in Nederland. 

Identiteitskaart voor kind(eren)

Toestemming nodig van beide ouders

Tot 12 jaar is toestemming nodig van beide ouders/gezaghouders om een ID-kaart aan te vragen.  Kind(eren) moeten ook persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag. Het toestemmingsformulier vindt u onder downloads.

Het ingevulde en door beide ouders ondertekende formulier moet u bij de aanvraag inleveren. Ook moet van beide ouders een geldig identiteitsbewijs (of een kopie) worden getoond. De handtekening op het formulier moet hetzelfde zijn als de handtekening op het identiteitsbewijs dat u toont. Als er iets ontbreekt kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen. 

Reizen met kind(eren)

Reist u met uw kind(eren) naar het buitenland? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Gebruikt u daarvoor het formulier “aanvraag toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland” van de Marechaussee. Meer informatie vindt u op de site van de Koninklijke Marechaussee.

U kunt bij de gemeente een uittreksel BRP van uw kind aanvragen waarop is aangegeven wie het gezag heeft/hebben.

Spoedaanvraag

Heeft u uw ID-kaart snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dit kan tot 12.30 uur. Uw ID-kaart ligt dan de volgende werkdag voor u klaar. Het kan helaas soms voorkomen dat het wat duurt, bijvoorbeeld omdat er een feestdag tussen zit of omdat het gemeentehuis om een andere reden gesloten is. Ook als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan het wat langer duren.

Wat moet u meenemen

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u hebt. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto. De pasfoto mag op de dag van de aanvraag niet ouder zijn dan 6 maanden. Let op de eisen.
  • Bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij de aanvraag.

Als je jonger bent dan 12 jaar, neem dan ook mee:

  • Een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier van beide ouders of van degene die het gezag heeft, het formulier vindt u onder downloads;
  • Een kopie identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.

Kosten

Soort identiteitskaartPrijs
Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder€75,00
Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder met spoedaanvraag                                           €132,00
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar€40,00
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar met spoedaanvraag                     €97,00
Bezorgkosten€15,75