Coronavirus

Naamgebruik wijzigen

Wat u moet weten

Iedereen in Nederland heeft een achternaam. Uw achternaam is vastgelegd in de burgerlijke stand en staat ook in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Deze naam wordt ook wel uw geslachtsnaam of geboortenaam genoemd. Bij vrouwen heet deze naam ook wel de meisjesnaam.

Deze naam verandert niet als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

U kunt na uw huwelijk of partnerschapsregistratie de achternaam van uw partner gebruiken. Overheidsinstanties gebruiken in brieven de achternaam die u heeft gekozen.

De achternaam waarmee u bent geboren blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw rijbewijs of paspoort). U kunt bij de aanvraag wel de naam van uw partner/echtgeno(o)t(e) er bij in laten zetten.

De verandering van naamgebruik gaat niet automatisch in na het huwelijk of de partnerschapsregistratie. Dit moet u zelf aanvragen. Ook na een echtscheiding of ontbinding van uw partnerschap moet u zelf aangeven of u anders wilt worden aangeschreven.

Hoe kan ik mijn naamgebruik wijzigen?

Via dit formulier kunt u uw naamgebruik laten wijzigen. U kunt het ingevulde formulier mét een kopie van uw identiteitsbewijs sturen naar de gemeente Dinkelland, postbus 11, 7590 DENEKAMP. U mag het ook mailen naar info@dinkelland.nl. Stuur uw mail dan op een beveiligde manier!

 

U kunt ook naar het gemeentehuis komen om uw naamgebruik te wijzigen.

Vanwege de coronamaatregelen is onze dienstverlening aangepast. U kunt bijvoorbeeld alleen nog op afspraak terecht in het gemeentehuis, ook als u uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart komt ophalen. Gebruik de blauwe knop hierboven voor het maken van een afspraak.

Meenemen en kosten

 

 

Meenemen

Een identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Kosten

U betaalt geen leges voor het wijzigen van uw naamgebruik.