Subsidies en financiële regelingen

Algemeen

Op deze pagina vindt u een overzicht van beschikbare subsidies en regelingen met betrekking tot verduurzaming die interessant zijn voor ondernemers binnen onze gemeente. Let op: als gemeente bieden wij geen ondersteuning bij de aanvraag van subsidies. Het indienen van een aanvraag is de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf.

Gemeentelijke subsidieregelingen

Duurzaamheidsfonds

Bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen via het Duurzaamheidsfonds Dinkelland een voordelige lening krijgen voor verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen, HR+++glas of LED-verlichting. Ook maatschappelijke organisaties kunnen gebruik maken van het fonds en ontvangen een rentekorting. De leningen variëren tussen €5.000 en €50.000 en zijn boetevrij af te lossen.

Meer informatie en de voorwaarden vindt u op energiefondstwente.nl/dinkelland.

Provinciale subsidieregelingen

Provinciale subsidieregelingen

Stichtingen, verenigingen, bedrijven en kerkgenootschappen kunnen subsidie aanvragen voor energiemaatregelen die uit een recent energieonderzoek (maximaal 3 jaar oud) voortkomen. Ook het laten uitvoeren van een energieonderzoek komt in aanmerking, mits dit onderzoek gericht is op energiebesparing in gebouwen en industriële processen.

Meer informatie vindt u op de website van provincie Overijssel.

Subsidie voor activiteiten om de kwaliteit en duurzaamheid van bepaalde Mkb-ondernemingen in de toeristische sector te verbeteren.

Meer informatie vindt u op de website van provincie Overijssel.

Landelijke subsidieregelingen

Landelijke subsidieregelingen

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers kunt u uw productieproces, gebouw of te verhuren woning verduurzamen. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleine windturbine.

Meer informatie vindt u op de website over de ISDE-subsidie.

De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) geeft subsidie aan bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen.

Meer informatie vindt u op de website over de SDE++-subsidie.

Wilt u met belastingvoordeel investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De MIA\Vamil is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de MIA\Vamil, als zij vennootschapsbelasting betalen. 

Meer informatie vindt u op de website over MIA en Vamil voor ondernemers

Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wilt u investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.

Meer informatie vindt u op de website over de EIA voor ondernemers.

Als u in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kunt u kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) krijgen. De bedrijfsmiddelen waarin u investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. De KIA is een aftrekpost op uw winst. Het bedrag dat u mag aftrekken, hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar.

Meer informatie vindt u op de website over de Kleinschaligheidsinvesteirngsaftrek

Bent u als ondernemer vastbesloten om minder energie te verbruiken in uw productieproces of heeft u een baanbrekende technologie ontwikkeld om CO2-uitstoot te verminderen? Met de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) krijgt u de kans uw ideeën te demonstreren of te testen binnen uw bedrijf. 

Meer informatie vindt u op de website over de DEI+ subsidie

Wilt u binnen uw onderneming in de industrie CO2-besparende maatregelen nemen, waarvan de werking is bewezen? Doet u dit voor eigen rekening en risico, maar loopt u tegen te hoge investeringskosten aan? En is de tijd waarin deze kosten zich terugverdienen langer dan 5 jaar? Vraag dan voor 1 februari 2025 de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) aan.

Meer informatie vindt u op de website over de VEKI subsidie.

Werkt u aan een duurzaam initiatief op het gebied van eerlijk voedsel of duurzame energie dat bijdraagt aan een circulaire economie? Dan kunt u subsidie aanvragen bij stichting DOEN. Deze stichting ondersteunt groene en innovatieve ondernemingen die zich inzetten voor een betere wereld en een duurzame keten van inkoop tot verkoop.

Meer informatie vindt over de subsidie vindt u op de website van stichting DOEN.

Gaat u als ondernemer aan Research & Development (R&D) doen? Of technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan ontvangt u heel makkelijk belastingvoordeel vanuit de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). 

Meer informatie over deze fiscale regeling vindt u op de website over WBSO.

 

Bent u ondernemer of heeft u een non-profitorganisatie? En koopt of financial leaset u een nieuwe, volledig uitstootvrije (emissieloze) bedrijfsauto? Dan kunt u de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) aanvragen. Doe dit voordat u een definitieve overeenkomst sluit. Bij operational lease kan uw leasemaatschappij SEBA aanvragen.

Meer informatie vindt u op de website over de SEBA subsidie.

Voor het volledige en meest actuele overzicht van de subsidies vanuit de Rijksoverheid, verwijzen we u naar de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Subsidies voor maatschappelijk vastgoed

Subsidies voor maatschappelijk vastgoed

Stichtingen, verenigingen of coöperaties zonder winstoogmerk die maatschappelijk vastgoed bezitten of huren, kunnen een lening aanvragen voor verduurzamingsmaatregelen. Het gaat om gebouwen met een publieksfunctie, zoals buurthuizen of culturele instellingen met een ANBI-status, waarbij de maatregelen gericht zijn op energiebesparing of CO-reductie.

Meer informatie over de stimuleringsregeling vindt u op de website van Provincie Overijssel.

Let op! In 2024 kunt u geen subsidie meer aanvragen. Subsidie aanvragen kan weer vanaf 1 januari 2025.

De subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is bedoeld voor amateursportorganisaties. Deze organisaties kunnen subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen.

Meer informatie over deze subsidie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Met de Scholen Energiebespaarlening van het Warmtefonds kunt u uw school energiezuinig maken. U profiteert direct van lagere energiekosten, zorgt voor een school met een prettig klimaat én draagt uw steentje bij aan het verminderen van CO-uitstoot.

Meer informatie over de Scholen Energiebespaarlening vindt u op de website van het Warmtefonds.

Sportverenigingen kunnen bij het BNG Duurzaamheidsfonds een Sportlening aanvragen voor de verduurzaming van hun accommodatie. Met een garantie van de Stichting Waarborgfonds Sport kan dit tegen een aantrekkelijke rente.

Meer informatie vindt u op de website van het BNG Duurzaamheidsfonds.