Coronavirus

Verkiezingen 2021

De Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 17 maart 2021. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 15 maart 2017. Bij de komende Tweede Kamerverkiezing, op 17 maart 2021, verloopt het verkiezingsproces wat anders dan normaal. Dit om het risico op verspreiding van het coronavirus op de verkiezingsdag klein te houden. Er worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het voor kiezers veilig is om te stemmen en het voor stembureauleden veilig is om hun werk te doen in de stemlokalen. Meer informatie over de komende verkiezingen vindt u op de website van de Kiesraad

Algemeen

 

Locaties verkiezingsborden gemeente Dinkelland

Op verschillende locaties in onze gemeente krijgen politiek partijen de mogelijkheid om posters op te hangen. Klik op deze link om deze locaties te bekijken. 
 

Locaties stembureaus gemeente Dinkelland

In de gemeente Dinkelland zijn op 17 maart 2021 15 stembureaus geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen zijn een aantal locaties gewijzigd ten opzichte van andere jaren. De locaties van de stembureaus volgen binnenkort

Om de drukte op de stembureaus zoveel mogelijk te spreiden kunt u ook al op maandag 15 of dinsdag 16 maart uw stem uitbrengen, diet noemen we vroegstemmen. Inwoners die 70 jaar of ouder zijn hebben ook de mogelijkheid om per brief te stemmen. Meer informatie over het vroegstemmen en stemmen per brief vindt u onder het tabblad 'vroegstemmen en stemmen per brief'. 
 

Meer informatie

Wiltu meer weten? Lees dan dit document met uitgebreide informatie.
Hier leest u onder andere wat u mee moet nemen, de locaties van de stembureaus, wat de coronamaatregelen zijn en wat u moet doen als u niet zelf wilt stemmen, een nieuwe stempas wilt of geen identiteitsbewijs hebt.

 

Ondersteuningsverklaringen

Politieke partijen die niet in de huidige Tweede Kamer zitten en willen meedoen aan de komende verkiezing moeten zogeheten “ondersteuningsverklaringen” afleggen.

Het afleggen van deze ondersteuningsverklaringen moet persoonlijk gedaan worden in het gemeentehuis. Dit kan in de periode van 4 januari 2021 tot en met maandag 1 februari 2021.
Het afleggen van een ondersteuningsverklaring het liefst op afspraak tijdens openingstijden van het team Burgerzaken (zie hieronder). Een afspraak kunt u digitaal of telefonisch maken. Digitaal een afspraak maken kan hier

Maandag
08:30 tot 17:00 uur

Dinsdag
08:30 tot 17:00 uur

Woensdag
08:30 tot 17:00 uur

Donderdag
08:30 tot 17:00 uur

Vrijdag
08:30 tot 12:30 uur

Vroegstemmen en stemmen per brief


Vervroegd stemmen op 15 en 16 maart 2021

Om de drukte op de stembureaus zoveel mogelijk te spreiden kunt u ook al op maandag 15 of dinsdag 16 maart uw stem uitbrengen. Op beide dagen is op drie locaties in de gemeente een stembureau geopend vanaf 07:30 tot 21:00 uur. Ook op deze dagen verloopt het stemmen hetzelfde als op 17 maart en moet u dezelfde benodigdheden meenemen (identiteitskaart en stempas, en denk aan het mondkapje en de gezondheidscheck, meer info hier.). 

Deze stembureaus zijn op 15 en 16 maart open:
Denekamp, exacte locatie volgt
Weerselo, exacte locatie volgt
Ootmarsum, exacte locatie volgt
(De locaties kunnen nog wijzigen i.v.m. de coronamaatregelen). 
 

Stemmen per brief voor inwoners 70+

Iedereen moet veilig zijn of haar stem uit kunnen brengen. Omdat ouderen een risicogroep vormen voor het coronavirus, krijgen inwoners die 70 jaar of ouder zijn de mogelijkheid om per brief te stemmen.

Niet verplicht
Het stemmen per brief voor 70-plussers is niet verplicht. Bent u 70+ en wilt u niet per brief stemmen? Dan kunt u ook zelf uw stem uitbrengen op woensdag 17 maart, of tijdens het vervroegd stemmen op 15 of 16 maart (zie de informatie hierboven). Daarnaast kunt u ook via een volmacht iemand anders voor u laten stemmen, meer info daarover leest u hier

Hoe werkt het stemmen per brief
Omstreeks 3 maart ontvangen inwoners die 70 jaar of ouder zijn een envelop met een stempluspas. Met deze pas kunnen zij stemmen per brief of stemmen op het stembureau. De overige kiezers ontvangen een reguliere stempas, waarmee ze niet per brief kunnen stemmen.

Omstreeks 11 maart ontvangen inwoners die 70 jaar of ouder zijn een stembiljet en een retourenvelop. U vult op het stembiljet in op wie u uw stem uitbrengt. U kunt één stem uitbrengen of u kunt blanco stemmen door niets in te vullen. U stopt het stembiljet samen met de stempluspas in de retourenvelop. Alleen een retourenveloppe met een (ingevuld) stembiljet én de stempluspas mag worden meegeteld als officiële stem. 

De retourenvelop kunt u terugsturen, het adres staat al op de envelop en er is geen postzegel nodig. U mag de retourenvelop ook afgeven op een van de speciale afgiftepunten. Dit mag ook iemand anders voor u doen.

Locaties inleveren retourenvelop met briefstem
Een retourenvelop met een briefstem kan worden ingeleverd op:
woensdag 10 maart, donderdag 11 maart, vrijdag 12 maart           tussen 09.00 en 17.00 uur
maandag 15 maart, dinsdag 16 maart, woensdag 17 maart           tussen 07:30 en 21:00 uur.

De retourenvelop met een briefstem kan alleen bij deze stembureaus worden ingeleverd:
Denekamp, exacte locatie volgt
Weerselo, exacte locatie volgt
Ootmarsum, exacte locatie volgt
(De locaties kunnen nog wijzigen i.v.m. de coronamaatregelen. Houd onze website in de gaten voor de juiste locaties).