Verkiezingen 2024

Algemeen

Donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing voor het Europees Parlement. Op deze pagina vindt u alle informatie om te stemmen.

Over deze verkiezingen

De Europese Parlementsverkiezingen vinden 1 keer in de 5 jaar plaats. Met uw stem kunt u direct invloed uitoefenen op de beslissingen van het Europees Parlement. U stemt op een kandidaat van een van de Nederlandse partijen die aan de Europese verkiezingen deelnemen. Wij kiezen 31 leden die ons land gaan vertegenwoordigen in het parlement. 

Waarom stemmen voor het Europees Parlement? 

Meer informatie vindt u op de verkiezingspagina van het Europees Parlement. Hier kunt u lezen waar de verkiezingen precies over gaan, op wie u kunt stemmen en nog veel meer. Ook vindt u er een link naar de Europese verkiezingen in makkelijke taal.

Belangrijke informatie

De Europese Parlementsverkiezingen zijn op donderdag 6 juni 2024. Alle stembureaus zijn open van 07.30 uur t/m 21.00 uur. Om te stemmen moet u het volgende meenemen: 

 • uw stempas
  • Deze wordt uiterlijk donderdag 23 mei bij u thuis bezorgd. 
  • Hiermee kunt u in alle stembureaus in de gemeente stemmen. Wilt u in een andere gemeente stemmen dan heeft u een kiezerspas nodig.
 • uw identiteitsbewijs 
  • dit mag zijn een Nederlands paspoort, Nederlands identiteitskaart of een Nederlands rijbewijs
  • Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. (Dus alles na 'geldig tot 6 juni 2019). 
  • Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EER-land, of een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Veel gestelde vragen

vragenlijst

In de gemeente Dinkelland kunt u op één van de 16 stembureaus uw stem uitbrengen voor de Europese parlementsverkiezingen 2024. 

Op de achterkant van uw stempas staat welk stembureau het dichts bij uw woonadres is. U ontvangt uw stempas uiterlijk donderdag 23 mei. 

Mobiel stembureau

Er komt een mobiel stembureau langs bij verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen. Dit stembureau is speciaal voor bewoners en werknemers van de locaties.  De tijden en locaties leest u in dit document: 

Openbare Kennisgeving mobiel stembureau (PDF - 15kB)
Lijst met stembureaus in Dinkelland
DenekampGemeentehuis Dinkelland (Raadzaal)Nicolaasplein 5, 7591 MX Denekamp
DenekampGemeentehuis Dinkelland (Centrale hal)Nicolaasplein 5, 7591 MX Denekamp
DenekampDenekamper IJsclubMeester Mulderstraat 36, 7591 VX Denekamp 
DenekampBrandweerkazerneNordhornsestraat 66, 7591 BH Denekamp
DenekampKulturhus De MareNieuwewemestraat 3, 7591 PC Denekamp
Lattrop-BreklenkampGasterij de SmidDorpsstraat 32, 7635 NC Lattrop-Breklenkamp
TilligteKulturhus Tilligte Terra NovaKerkweg 3, 7634 PL Tilligte
AgeloCafé Restaurant Groot AgeloWeerselosestraat 20, 7636 RL Agelo
WeerseloGemeenschapscentrum ’t Trefpunt, DinkelzaalLegtenbergerstraat 6, 7595 XB Weerselo
WeerseloGemeenschapscentrum ’t Trefpunt, HarmoniezaalLegtenbergerstraat 6, 7595 XB Weerselo
SaasveldMuziekgebouw St. CaecilliaGravenallee 8A, 7597 LR Saasveld
RossumKulturhus Rabo de CoCeRThijplein 1, 7596 KM Rossum
DeurningenCafé Pelle’s DeurningenHoofdstraat 9, 7561 AB Deurningen
OotmarsumStichting Het Damast, zaal1Laagsestraat 4, 7631 AM Ootmarsum
OotmarsumStichting Het Damast, zaal 2Laagsestraat 4, 7631 AM Ootmarsum
OotmarsumSporthal De SchalmWildehof 2, 7631 GX Ootmarsum

 

Kunt of wilt u niet zelf naar het stembureau? Dan kunt u een ander voor u laten stemmen via een volmacht. 

Onderhandse volmacht

Woont u in dezelfde gemeente als degene die voor u gaat stemmen, dan kunt een volmacht geven door de de achterzijde van uw stempas of kiezerspas in te vullen. Dit noemen we een onderhandse volmacht. De ander moet dit meenemen:

 • een kopie van uw geldig identiteitsbewijs. Een goed leesbare foto op bijvoorbeeld de smartphone is ook voldoende
 • uw stempas waarop u op de achterkant alle informatie heeft ingevuld.   
Schriftelijke volmacht 

U ontvangt uw stempas uiterlijk donderdag 23 mei. Is dat te laat, bijvoorbeeld omdat u in het buitenland bent, dan kunt u onderstaand formulier gebruiken om iemand te machtigen om namens u te stemmen. Het is niet mogelijk om een schriftelijke volmacht in te trekken. 

U kunt onderstaand formulier ook gebruiken als u geen geldig (maximaal vijf jaar verlopen) identiteitsdocument heeft.

Formulier schriftelijke volmacht

U en de persoon die voor u gaat stemmen vullen allebei een deel van dit formulier in. Het aanvraagformulier moet uiterlijk maandag 3 juni 2024 door de gemeente zijn ontvangen. Stuur het formulier naar Gemeente Dinkelland, team Burgerzaken, Antwoordnummer 1241, 7570 WK Oldenzaal. 

Het is bij een schriftelijke volmacht niet nodig om een kopie van een geldig identiteitsbewijs mee te sturen. Als het verzoek is goedgekeurd, ontvangt de gemachtigde een volmacht bewijs waarmee hij/zij namens u kan stemmen. Dit volmacht bewijs moet de gemachtigde meenemen naar het stembureau. 

Formulier verzoek om volmacht L8 (PDF - 79kB)
Belangrijk om te weten 
 • De gemachtigde mag voor maximaal twee andere personen een stem uitbrengen. Dus maximaal 3 stemmen: één voor zichzelf en twee van anderen. 
 • De gemachtigde moet de stemmen van de ander(en) tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uitbrengen. 

U ontvangt uw stempas uiterlijk donderdag 23 mei. Met deze stempas kunt u bij alle stembureaus in de gemeente Dinkelland stemmen. Wilt u stemmen in een andere gemeente, dan heeft u een kiezerspas nodig. 

 • Ook met een kiezerspas kunt u een ander machtigen om met de kiezerspas voor u te stemmen. Dit doet u door de achterkant in te vullen. 
Digitaal aanvragen met DigiD

Met behulp van uw DigiD kunt u digitaal een kiezerspas aanvragen. 
Let op, dit kan uiterlijk t/m 3 juni 24.00 uur. 

Digitaal een kiezerspas aanvragen

Mondeling aanvragen

U kunt aan de balie in het gemeentehuis een kiezerspas aanvragen. U moet hiervoor een afspraak maken. Kies voor 'aanvragen vervangende stempas'. Let op! Neem een geldig identiteitsbewijs mee, deze mag niet verlopen zijn. U kunt tot woensdag 5 juni 12.00 uur een kiezerspas aanvragen. 

Schriftelijk aanvragen

U kunt schriftelijk een kiezerspas aanvragen via onderstaand formulier. Dit ingevulde formulier moet uiterlijk uiterlijk maandag 3 juni 2024 17:00 uur door het team Burgerzaken zijn ontvangen. U moet een kopie van een geldig identiteitsbewijs meesturen. Stuur het naar Gemeente Dinkelland, team Burgerzaken, Antwoordnummer 1241, 7570 WK Oldenzaal. 

Verzoek om kiezerspas K6 (PDF - 39kB)
Kiezerspas omzetten in volmacht

Een kiezerspas kan worden omgezet in een onderhandse volmacht. Hierdoor kan een kiesgerechtigde voor de kiezer stemmen in een willekeurig stembureau in Nederland. 

U ontvangt uw stempas uiterlijk donderdag 23 mei. Heeft u na die datum geen stempas ontvangen? Bent u uw stempas kwijt? Of is uw stempas beschadigd? Dan kunt u een nieuwe stempas aanvragen. 

Digitaal aanvragen met DigiD

Met behulp van uw DigiD kunt u digitaal een nieuwe stepas aanvragen. 
Let op, dit kan uiterlijk t/m 3 juni 24.00 uur. 

Digitaal een nieuwe stempas aanvragen

Mondeling aanvragen

U kunt aan de balie in het gemeentehuis een nieuwe stempas aanvragen. U moet hiervoor een afspraak maken. Kies voor 'aanvragen vervangende stempas', en selecteer een datum en een tijdstip. Let op! Neem een geldig identiteitsbewijs mee, deze mag niet verlopen zijn.

U kunt tot woensdag 5 juni 12.00 uur een nieuwe stempas aanvragen. Bent u daarna uw stempas kwijt, dan kunt u helaas niet stemmen. 

Schriftelijk aanvragen

U kunt schriftelijk een nieuwe stempas aanvragen via onderstaand formulier. Dit ingevulde formulier moet uiterlijk uiterlijk maandag 3 juni 2024 17:00 uur door het team Burgerzaken zijn ontvangen.  U moet een kopie van een geldig identiteitsbewijs meesturen. Stuur het naar Gemeente Dinkelland, team Burgerzaken, Antwoordnummer 1241, 7570 WK Oldenzaal.

Aanvraag vervangende stempas J8 (PDF - 40kB)
 Te laat

Is het na woensdag 5 juni 12.00 uur en heeft u geen stempas? Dan kunt u helaas niet uw stem uitbrengen. Ook niet als u naar w vertrouwde stembureau gaat met uw identiteitsbewijs.

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen 

Bent u uw identiteitsbewijs kwijt of is het gestolen? Dan kunt u uw stem uitbrengen door een kopie te laten zien van de verklaring van vermissing die is opgemaakt door de gemeente. Daarnaast moet u een pasje of document met uw naam en foto laten zien (bijvoorbeeld een persoonlijke ov-chipkaart)

Geen identiteitsbewijs, toch stemmen 

Heeft u geen identiteitsbewijs, dan kunt u alleen uw stem uitbrengen door een ander dit voor u te laten doen. Hiervoor moet u een schriftelijke volmacht aanvragen. Let op, dit schriftelijke verzoek moet uiterlijk maandag 3 juni door de gemeente zijn ontvangen. 

In het stemlokaal vindt u onder andere:
 • een kandidatenlijst in grote letters. 
 • een loep met verlichting. 
 • minstens 1 stemhokje met een lager schrijfblad voor mensen in een rolstoel.
 • een tolk op afstand via een tablet, voor kiezers die doof zijn of slechthorend. Op de tablet verschijnt een tolk die alles vertaalt wat er in Nederlandse Gebarentaal gezegd wordt naar gesproken Nederlands en andersom.
Iemand helpen

Buiten het stemhokje mag een stembureaulid u uitleg geven over hoe het stembiljet werkt. Dit is bijvoorbeeld voor mensen met een verstandelijke beperking of mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. 

Heeft u vanwege uw lichamelijke beperking hulp nodig bij het stemmen? Dan mag er iemand met u mee in het stemhokje om u te helpen. 

Verhuisd nadat u uw stempas heeft ontvangen 

Bent u verhuisd nadat u uw stempas heeft ontvangen? En woont u nog steeds in de gemeente Dinkelland? Met uw stempas en identiteitsbewijs kunt u uw stem uitbrengen bij alle stembureaus binnen de gemeente Dinkelland. Bent u verhuisd naar een andere gemeente, dan kunt u uw stempas om laten zetten in een kiezerspas. 

Verhuisd voordat u uw stempas heeft ontvangen 
Verhuisd vóór 23 april 

Uw stempas wordt op uw nieuwe woonadres bezorgd. 

Verhuisd ná 23 april

Neem contact op met het Team Verkiezingen van de gemeente. 

 

Stemmen tellen en uitslag bekendmaking

Stemmen centraal tellen op 7 juni

Op vrijdag 7 juni worden alle stemmen voor de verkiezingen van het Europees parlement in Dinkelland centraal geteld. Dit betekent dat de stemmen die zijn uitgebracht op alle stembureaus in de gemeente, op één plek geteld worden op kandidaat en partijniveau. Dit gebeurt in de hal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom om hierbij toe te kijken. Het tellen begint om 08.30 uur. Let op, er wordt géén (voorlopige) uitslag bekendgemaakt. 

Om het tellen goed te laten verlopen zijn de balies in het gemeentehuis gesloten. 

Bekendmaken uitslag 

Gemeenten mogen de (voorlopige) uitslagen pas bekendmaken nadat de stembussen in alle lidstaten van de Europese Unie zijn gesloten, om zo de verkiezing in andere landen niet te beïnvloeden.

De definitieve uitslag wordt op woensdag 12 juni bekendgemaakt. Maandag 10 juni stellen de gemeentelijk stembureaus de uitslag per gemeente vast. Op dinsdag 11 juni maken de 20 hoofdstembureaus de uitslag bekend per kieskring. De Kiesraad controleert de uitslagen en stelt vervolgens de officiële uitslag vast in een openbare zitting op woensdag 19 juni om 11.00 uur.

De uitslagen van Europees Parlementsverkiezingen staan in de databank verkiezingsuitslagen van de Kiesraad.

Meer informatie

Stemmers uit een ander EU-land