Wat is een vluchteling, een asielzoeker en een statushouder?

Wat is een vluchteling?

Een vluchteling is iemand die zijn of haar land van herkomst ontvlucht vanwege gegronde vrees voor vervolging. Bijvoorbeeld door: ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging, oorlog of het behoren tot een bepaalde sociale groep.

In Nederland moet een vluchteling zich melden in een ‘aanmeldcentrum’, zoals ter Apel. Het grootste deel van de vluchtelingen dat zich hier meldt wordt na het eerste onderzoek geweigerd en teruggestuurd naar het land van herkomst. De overige vluchtelingen gaan naar een asielzoekerscentrum (AZC). Zij zijn dan asielzoeker.

Vluchtelingen uit Oekraïne

Voor vluchtelingen uit Oekraïne zijn in de EU aparte afspraken gemaakt. Er is sprake van een unieke situatie. Vluchtelingen uit Oekraïne volgen dus niet eerst de route via een aanmeldcentrum. Oekraïense vluchtelingen  worden rechtstreeks toegewezen aan gemeenten en door gemeenten opgevangen.

Vluchtelingen

Wat is een asielzoeker?

Asielzoekers gaan tijdens hun verblijf in een AZC door een uitgebreide procedure heen. Hier wordt gekeken door de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) of de asielzoeker daadwerkelijk mag blijven in Nederland. Als de asielzoeker niet mag blijven wordt hij teruggestuurd naar het land van herkomst. Mag een asielzoeker in Nederland blijven, dan wordt de asielzoeker een ‘statushouder’.

Asielzoekers

Wat is een statushouder?

Een statushouder mag (voorlopig) blijven in Nederland en wordt toegewezen aan een gemeente in Nederland. Deze toewijzing gebeurt door het COA. Iedere gemeente in Nederland heeft op basis van inwonersaantallen een taakstelling en is verplicht statushouders op te nemen in hun gemeente. Een statushouder is verplicht een inburgeringstraject te doorlopen. De gemeente voert regie op dit traject. Na afronding van het inburgeringstraject is de statushouder ingeburgerd en volwaardig onderdeel van onze maatschappij.

Statushouders