De WOZ-waarde op het aanslagbiljet
Op de gecombineerde aanslag staat tevens de WOZ-beschikking. Deze WOZ-beschikking bevat de waarde van de onroerende zaak.
Wie krijgt een WOZ-beschikking?
De eigenaar en gebruiker van een woning respectievelijk de eigenaar en gebruiker van een niet-woning (boerderij, winkel etc.) ontvangen een beschikking waarin de WOZ-waarde van het object staat vermeld. Als eigenaar wordt iemand aangemerkt, wanneer er sprake is van eigendom, bezit of beperkt zakelijk recht. Een beperkt zakelijk recht betreft bijvoorbeeld erfpacht, vruchtgebruik, recht van gebruik en/of bewoning of recht van opstal.
WOZ beschikking voor huurder
Door een wijziging van het woningwaarderingssysteem (WWS) weegt de WOZ-waarde ingaande oktober 2015 zwaarder mee bij de bepaling van de maximale huur en hebben huurders van woningen in de huursector hierdoor een groter belang bij de WOZ-waarde.
Dat is voornamelijk het geval bij huurwoningen in de gereguleerde sector. Voor meer informatie: raadpleeg uw verhuurder of www.huurcommissie.nl.
In verband hiermee en tevens uit praktisch oogpunt wordt aan de gebruikers van alle woningen ingaande 2016 een WOZ-beschikking gezonden.
WOZ-tijdvak
Een WOZ-tijdvak duurt één kalenderjaar. Dit betekent, dat elk jaar alle objecten opnieuw gewaardeerd worden.
Waardepeildatum
De wet schrijft voor, dat de WOZ-waarde voor het belastingjaar 2018 moet zijn vastgesteld naar het waardeniveau van het object op 1 januari 2017.
Vaststellen van de WOZ-waarde
Bij de waardevaststelling voor de Wet WOZ wordt uitgegaan van de “waarde in het economische verkeer”. Dit betekent, dat het gaat om de prijs die een redelijk handelende verkoper en koper na zorgvuldige voorbereiding zijn overeengekomen bij een veronderstelde verkoop. Belangrijk is hier het woord “veronderstelde”. Het betreft een fictie, er hoeft dus geen daadwerkelijke verkoop plaats te vinden. Voor woningen, bedrijfspanden en ongebouwde gronden gelden afzonderlijke regels voor het taxeren.
Woningen
Een woning wordt gewaardeerd alsof de woning leegstaat, zonder hypotheek en zonder andere belemmeringen zou kunnen worden verkocht. Vervolgens wordt gekeken naar verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Deze verkoopcijfers zijn sterk bepalend voor de WOZ-waarde van andere woningen.
Niet-woningen
De taxatie van niet-woningen is complex. Er wordt o.a. gelet op verkoopprijzen, huurprijzen, rendement e.d. Voor bijzondere objecten zoals scholen, kerken etc. gelden speciale voorschriften.
Ongebouwde percelen
Grond waarop (nog) niet gebouwd is, wordt als ongebouwde grond aangemerkt. Ook deze gronden worden gewaardeerd. Voorbeelden zijn: een bouwterrein, een sportterrein, hobbygrond of een braakliggend terrein. Bij de taxatie van grond wordt rekening gehouden met de bestemming van de grond. Grond, die aantoonbaar bedrijfsmatig wordt geëxploiteerd voor de land- en/of bosbouw, is vrijgesteld. Dit betreft de zogenaamde “landbouwvrijstelling”.
Wijziging eigenaar/gebruiker in de loop van het jaar
Wanneer iemand in de loop van het jaar eigenaar of gebruiker (belanghebbende) wordt van een onroerende zaak, ontvangt deze niet automatisch een WOZ-beschikking. De belanghebbende kan wel een verzoek indienen om alsnog een beschikking te ontvangen. Deze beschikking wordt genomen binnen acht weken nadat het verzoek is ontvangen.
Wijziging toestand van een onroerende zaak
Als de toestand van een onroerende zaak in de periode tussen de waardepeildatum 1 januari 2017 en het belastingjaar 1 januari 2018 is gewijzigd (bijvoorbeeld door een verbouwing, de aan- of verkoop van grond of een wijziging in de bestemming van een perceel), moet de gemeente bij de waardebepaling daar rekening mee houden. Dit houdt in, dat de WOZ-waarde wordt vastgesteld naar de feitelijke toestand van het object op 1 januari van het belastingjaar.
Taxatieverslag
U kunt het WOZ-taxatieverslag en een toelichting daarop digitaal raadplegen via bovenstaande knop. Om dit te raadplegen kunnen natuurlijke personen (inwoners) zich aanmelden met de DigiD-code. Voor niet natuurlijke personen (BV, verenigingen etc.) geldt aanmelden via de combinatie van aanslagnummer en het totaalbedrag van de aanslag.