Buurtgerichte aanpak

Dat Nederland probeert om de snelheid van de klimaatverandering te verminderen door de CO2 uitstoot te verminderen, zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Dat aan alle Nederlandse woningeigenaren en huurders wordt gevraagd om het gebruik van aardgas en elektriciteit te verminderen evenmin. Dat het de bedoeling is dat de komende 30 jaar alle huizen in Nederland niet meer verwarmd worden met aardgas en ook niet meer koken op aardgas is misschien minder bekend. Toch is dit de opgave waarmee iedereen en dus ook u te maken krijgt. We noemen dit de warmtetransitie. 

De warmtetransitie vraagt van alle woningeigenaren dat zij eerst zorgen dat ze zo min mogelijk energie nodig hebben om hun woning te verwarmen en daarna of daarnaast zorgen dat de benodigde energie niet meer aardgas is maar een duurzaam alternatief dat bijdraagt aan de verlaging van de co2 uitstoot.

Wijkuitvoeringsplan

Omdat de warmtetransitie voor heel Nederland zo groot is, is ervoor gekozen om het gefaseerd aan te pakken, bijvoorbeeld per wijk of dorp. Dit noemen we de wijkuitvoeringsplannen of WUP’s.

De gedachte achter een wijk- of dorpsgerichte aanpak is dat we woningeigenaren beter kunnen begeleiden en ondersteunen om de overstap naar een energiezuinig aardgasloos huis op een zo soepel mogelijke manier kunnen maken.

In Dinkelland zijn we samen met inwoners met twee WUP’s gestart: in Weerselo en in Tilligte. Het streven is om deze twee ‘wijken’ in 2030 aardgasvrij te hebben. Hoe dat gebeurt, welke stappen er gezet moeten worden en wanneer, wordt beschreven in zo’n plan.

Wijkuitvoeringsplan Weerselo 

Wijkuitvoeringsplan Tilligte


Zelf aan de slag > energieloket

Ook uw dorp en uw huis wordt in de toekomst dus aardgasvrij. Wat kunt u doen om daarop voor te bereiden? Energie besparen is altijd stap één: wat u niet verbruikt, hoeft u ook niet op te wekken. Op het energieloket van de gemeente Dinkelland  kunt u zien wat u thuis kunt doen, welke subsidies en regelingen er zijn en hoe u advies op maat kunt aanvragen.

Energie van Noordoost Twente

Dinkelland is niet de enige gemeente die aan de slag gaat met de overstap naar aardgasvrij. Onder de noemer Energie van Noordoost Twente hebben de gemeenten Oldenzaal, Losser, Tubbergen en Dinkelland een gezamenlijke warmtevisie opgesteld. In deze warmtevisie van Noordoost Twente staat hoe onze gemeenten overstappen naar duurzame warmte. Belangrijk uitgangspunt is om samen met inwoners, ondernemers en andere partners per wijk en dorp een plan te bedenken.


Nieuwsberichten