Column | Een mooie balans tussen ondernemen en leefbaarheid

Dinkellandse ondernemers zorgen niet alleen voor werkgelegenheid. Zij zijn de architecten van de leefbaarheid in onze gemeenschap, zorgen ervoor dat mensen kunnen blijven wonen en zijn de drijvende kracht achter het succes van de toeristische sector, die als een goed geoliede machine draait dankzij hun inspanningen.

Van de toeristische en agrarische sector tot de maakindustrie, de detailhandel en de gastvrije horeca. In Dinkelland zijn ondernemers de levensader van de gemeenschap. Ondernemers verdienen een moment waarop ze worden bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen. Daarom vieren we elke derde week van november de Week van de Ondernemer.

Ondernemersontbijt

Afgelopen vrijdag ontving ik in het gemeentehuis Dinkellandse ondernemers voor een ontbijtbijeenkomst. Er was volop ruimte om te netwerken en na een heerlijk ontbijt, zijn we van start gegaan met twee boeiende en actuele workshops. De eerste workshop ging over de nieuwe omgevingswet en bood inzicht in de vraag: 'Wat betekent de Omgevingswet precies voor jou als ondernemer?’ De tweede workshop ging over de krapte op de arbeidsmarkt en toenemende personeelstekorten. Ons team Participatie heeft hier laten zien hoe zij ondernemers kunnen ondersteunen en ondernemingen kunnen versterken.

“In Dinkelland zijn ondernemers de levensader van de gemeenschap”

Terugblik toeristisch seizoen

Zo aan het eind van het jaar is het ook goed om even terug te kijken op het toeristische seizoen. Ondanks grillig weer in juli en augustus, heeft deze sector weer goed gedraaid. Talloze toeristen hebben ons mooie Dinkelland dit jaar weer bezocht en dat is natuurlijk goed voor de economie. Of het nu gaat om een knusse hotelovernachting, een tentje op een camping, een culinair avontuur, boodschappen in de lokale supermarkt of gewoon ontspannen op een terrasje. Elke activiteit draagt bij aan de welvaart van Dinkelland.

Dinkelland biedt een totaalpakket

De grote kracht van Dinkelland als toeristische bestemming is de combinatie van het fantastische Twentse landschap én onze ambitieuze ondernemers in al onze kernen, die zorgen voor een aantrekkelijk verblijf. Ook onze agrarische ondernemers hebben een groeiende rol in het toeristische aanbod, met bijvoorbeeld zichtstallen, erfwinkeltjes en de onderhoud van natuur. 

Horeca, musea, galerieën en een groot aanbod aan evenementen in de hele gemeente. Van een oldtimerdag tot muziekfestivals, van kunst- en zomermarkten tot aan de ‘Twentse wijndagen’. De laatstgenoemde heeft overigens afgelopen oktober zijn tweede editie beleefd. Een evenement dat hiermee het toeristische seizoen heeft verlengd. Mooi was het om te zien dat ook een nieuwe jongere doelgroep speciaal hiervoor een weekend naar Ootmarsum is gekomen. Ook richting het eind van het jaar gebeurt er nog veel, neem bijvoorbeeld de Stiftconcerten en de diverse kerstmarkten.

Balans tussen toerisme en leefbaarheid

Dat er zoveel bezoekers zijn is natuurlijk mooi, maar het mag de balans tussen leefbaarheid en toerisme niet verstoren. Te midden van de zes indrukwekkende Natura 2000-gebieden en unieke locaties, zoals van landgoed Singraven en het Almelo-Nordhornkanaal, is de natuur een kostbaar goed. Het is belangrijk dat beide met zorg en respect worden behouden.

In dit mooie evenwicht tussen economische dynamiek en de schoonheid van de natuur blijft Dinkelland een inspirerend voorbeeld van hoe een gemeenschap tot bloei kan komen, door haar ondernemers te omarmen en tegelijkertijd de natuur in haar hart te dragen. Een totaalpakket.

Benno Brand
Wethouder gemeente Dinkelland