Column | ‘Er bij horen, zonder financiële zorgen, mag geen privilege zijn’

Op de ranglijstjes doen we het in Dinkelland goed. We zijn gelukkig, we zijn welvarend en ook de cijfers rondom armoede vertellen ons dat deze laag zijn. Dat klinkt allemaal goed, maar als je met financiële zorgen, schulden of armoede te maken hebt, dan heb je helemaal niks aan die mooie cijfers.

Voorkomen is beter dan genezen

De laatste tijd hebben we ook in Dinkelland gezien dat steeds meer mensen het moeilijk hebben met hun financiën. Zo hebben corona, economische veranderingen zoals de energiecrisis en bijvoorbeeld inflatie bijgedragen aan een toename van schulden en armoede. Onze taak als gemeente is om onze inwoners in armoede of met schulden te helpen en weer perspectief te geven. Maar liever nog voorkomen wij dat mensen in armoede terecht komen of problemen krijgen door schulden.

Iedereen doet mee!

Wij hebben hiervoor een plan gemaakt: de Kadernota Armoede en Schulden 2024-2028. Dit is een plan waarmee we nadrukkelijk inzetten op het zoveel mogelijk voorkomen van armoede en schulden. En we bieden in dit plan uitzicht op een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. Een plan waarin we behouden en versterken wat we al doen en extra actie ondernemen waar dat nodig is.

Menselijke maat en onderling vertrouwen

Belangrijk uitgangspunt voor onze aanpak is de menselijke maat en onderling vertrouwen. Een schuld zien we niet als ‘eigen schuld’, maar als een probleem dat we samen willen oplossen. Ik ben er van overtuigd dat we met deze houding en deze Kadernota beter in staat zullen zijn om armoede en schulden aan te pakken en zoveel mogelijk te voorkomen.

Durf om hulp te vragen

Preventie betekent investeren in het contact met onze inwoners: van goede voorlichting tot en met ondersteuning bij het beheren van hun financiën en het toegankelijker maken van regelingen. Mensen die in armoede leven of schulden hebben, vinden het soms moeilijk om over de financiële zorgen te praten of hulp te vragen. Die drempel willen we als gemeente zo laag mogelijk maken, want je kunt alleen helpen als je weet wie hulp nodig heeft. Daarom spannen we ons ook extra in om de mensen in beeld te krijgen die zich nog niet voor hulp hebben gemeld (de verborgen armoede), zodat we ook met hen in gesprek kunnen gaan en kunnen helpen.

Nu begint het echte werk pas

Deze kadernota Armoede en Schulden is besproken in de gemeenteraad, en ook goedgekeurd. Het vaststellen van deze nota is een mooie eerste stap. Nu kunnen we er mee aan de slag om de armoede- en schuldenproblematiek in de gemeente Dinkelland verder te bestrijden en te voorkomen.

We willen dat iedereen in Dinkelland zich hier thuis voelt, mee kan doen, hulp krijgt bij geldzorgen en niemand onbedoeld buitengesloten wordt. Er bij horen, zonder financiële zorgen, mag geen privilege zijn!

Cel Severijn
Wethouder gemeente Dinkelland