Column | Iedereen in Dinkelland heeft recht op een woning

In 2007 kwamen mijn vrouw en ik weer terug naar Denekamp, na bijna dertig jaar in verschillende plaatsen in het land. Eerst richting het westen in Voorburg, Den Haag, Delft en Zoetermeer. Hierna verhuisden wij naar het zuiden, waar wij jaren in Sittard hebben gewoond. Toch bleef Twente trekken. Als zogenaamde ‘terugkeerders’ zijn wij ook niet uniek.

Meer mensen kiezen er voor om terug te gaan naar hun ‘roots’. Voor de mooie omgeving, vrienden en familie in de buurt, de Twentse cultuur en - niet te vergeten - omdat je hier relatief betaalbaar een mooie woning kunt vinden. Waar je in de Randstad zo een half miljoen of meer kwijt bent voor een tussenwoning, koop je daar in Dinkelland een vrijstaande woning voor op een ruim stuk grond.

Terugkeerders, zoals wij, zijn over het algemeen financieel goed in staat om een woning naar hun zin te vinden. Daar hoeven we als gemeente niet zoveel moeite voor te doen. Waar moeten we ons dan wel op richten? Als je kijkt naar de bevolkingsprognoses en woningbehoefte onderzoeken voor Dinkelland, dan zijn er drie groepen die extra aandacht verdienen: starters, senioren en mensen die urgent een woning nodig hebben.

Starters

Het is voor starters niet eenvoudig om in Dinkelland een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Dat betekent in de praktijk dat jongeren lang bij hun ouders blijven wonen of uit onze gemeente vertrekken. Bovendien zie je dat maar een beperkt deel van de jongeren direct terugkeert, die elders een studie hebben gedaan. In de bevolkingsprognoses zien we daarom een grote ‘deuk’ bij de groep tot 35 jaar. Die groep willen we juist graag in de gemeente houden.

“Wij willen starters graag in onze gemeente houden”

Senioren

De senioren verdienen om een andere reden extra aandacht. Onze woningvoorraad is voor een groot deel niet geschikt voor mensen die minder mobiel zijn, en waarvoor het onderhoud van huis en tuin steeds moeizamer wordt. De vergrijzing gaat nog een hele tijd door en dat betekent dat de behoefte aan geschikte levensloopbestendige woningen ook nog een tijd blijft bestaan. Tegelijkertijd neemt ook de behoefte aan zorg toe, terwijl de capaciteit in verzorgingshuizen niet toeneemt. Dat vraagt om nieuwe woon- en zorg concepten. Dat lossen we natuurlijk maar beperkt op met nieuwe woningen.

Urgente gevallen

De groep mensen die urgent een woning nodig heeft neemt de laatste jaren sterk toe. Met Mijande Wonen is afgesproken dat 30% van de vrijkomende huurwoningen wordt toegewezen aan zogenaamde ‘spoedzoekers’. Mensen die met spoed een woning nodig hebben en bijvoorbeeld vanwege financiële redenen of door een verbroken huwelijk of relatie op straat (komen te) staan. Statushouders vallen ook in deze groep. Mensen die hun land - vaak vanwege oorlog - zijn ontvlucht, en in Nederland mogen blijven wonen en aan onze gemeente zijn toegewezen. Dat lukt al tientallen jaren zonder problemen, maar de vraag om nu en in de toekomst hogere aantallen mensen te huisvesten is een uitdaging. 30% van de vrijkomende huurwoningen is niet voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen en als we een hoger percentage afspreken, willen we niet dat dit ten koste gaat van de andere woningzoekenden.

“Versnelling kan het best bereikt worden door flexibele bouw”

Snel goedkope en betaalbare woningen

Met deze drie doelgroepen voor ogen kiezen we voor versnelling van ons woningbouwprogramma én het extra realiseren van goedkope en betaalbare huur- en koopwoningen. Die versnelling kan het best bereikt worden door flexibele bouw toe te passen. Want als in de toekomst mocht blijken dat deze woningen niet meer nodig zijn - of op een andere locatie meer gewenst zijn - dan kunnen deze eenvoudig worden verplaatst.

150 extra flexwoningen

Op basis van de nu beschikbare gegevens hebben we berekend dat we op redelijk korte termijn ongeveer 150 flexibele woningen in onze gemeente moeten bouwen. Er zijn inmiddels veel verschillende concepten op de markt die soms niet van een traditionele woning te onderscheiden zijn, en vaak nagenoeg energieneutraal. Deze 150 flexwoningen komen bovenop de ongeveer 550 woningen die al in de planning stonden op gemeentelijke grond en/of door particuliere ontwikkelaars. Woningen in rijtjes, tweekappers, vrijstaand, appartementen en hofjes. We proberen voor de totale nieuwbouw een optimale mix van woningen tot stand te brengen, waarbij 30% goedkoop is, 40% betaalbaar en 30% duur. Dit is ook afgesproken met provincie en rijk.

“We proberen voor de totale nieuwbouw een optimale mix van woningen tot stand te brengen.”

Om de 150 flexibele woningen mogelijk te maken zijn we binnen de gemeente Dinkelland gaan onderzoeken op welke locaties dat zou kunnen. Voor alle kernen, maar met de nadruk op de grote drie kernen: Denekamp, Ootmarsum en Weerselo. Die zoektocht is nog niet afgerond. De stand van zaken op dit moment is dat in Weerselo een concreet plan voor 16 woningen op een omgevingsvergunning wacht en in Denekamp een locatie op gemeentegrond wordt voorbereid voor 30 woningen.

Meegaan met ontwikkelingen

De komende jaren houden wij scherp in de gaten hoe de Dinkellandse woningmarkt zich ontwikkelt, zodat wij hier ons beleid op aan kunnen passen. Net als de rest van Nederland staan wij hier in Dinkelland voor een grote opgave, om alle woningzoekenden een woning te kunnen bieden. Iedereen heeft recht op een passend en fatsoenlijk onderdak.

Cel Severijn
Wethouder gemeente Dinkelland