Column | Samen houden we Dinkelland veilig (Deel 2) | “Pap, ik heb mijn telefoon verloren”

De meeste van u herkennen dit berichtje: “Pap, ik heb mijn telefoon verloren.” Ik krijg hem zelf ook regelmatig, in verschillende variaties. Het begint met een anoniem berichtje op je telefoon van ‘mijn zoon’, dat mij vertelt dat zijn bankrekening plotseling is geblokkeerd en ik onmiddellijk actie moet ondernemen om deze situatie recht te zetten.

Dierbaren die u via WhatsApp of sms om geld vragen komt steeds vaker voor. Zorg altijd dat u eerst met hen praat en zeker weet dat het echt van uw dierbare komt. U moet ook voorzichtig zijn als u telefonisch wordt gevraagd naar geldzaken of persoonlijke gegevens. Banken en bedrijven vragen nooit om uw pincode, inlogcodes of persoonlijke gegevens. Hang op en bel zelf uw bank of het bedrijf terug als u het niet vertrouwt.

Een bekend voorbeeld zijn e-mailtjes in de trant van “Uw rekening wordt geblokkeerd, klik hier om dit ongedaan te maken…” Dit ziet er vaak officieel uit, met het logo van de bank en alle gegevens. Het is belangrijk om in dit soort situaties niet direct te reageren maar rustig te blijven. Bel niet het telefoonnummer in de email en klik nooit op een link. Neem zelf contact op met uw bank, telefonisch of via internetbankieren.

Wees alert op uw eigen veiligheid

Het is belangrijk om alert te zijn op uw eigen veiligheid en die van uw portemonnee. Laat daarom nooit zomaar een onbekende binnen die aanbelt, vraag altijd naar een identiteitsbewijs en sluit de deur als u iets in huis moet ophalen. Laat in de winkel, bij de bank of geldautomaat niemand meekijken als u uw pincode invoert, pin nooit aan de deur voor spullen die u niet zelf hebt besteld en geef nooit uw pinpas af.

“Uw rekening wordt geblokkeerd, klik hier om dit ongedaan te maken…”

Digitaal zakkenrollen

Nu we steeds meer zaken digitaal kunnen regelen, maakt dat criminelen daar steeds meer gebruik van maken. Eigenlijk een soort digitaal ‘zakkenrollen’, waarbij ze niet alleen uw geld, maar ook uw persoonsgegevens kunnen stelen. Het kan iedereen overkomen, maar vooral ouderen zijn helaas vaak het slachtoffer.

Zorgelijke ontwikkeling

Door technische ontwikkelingen wordt deze vorm van oplichting steeds slimmer en daar maak ik me echt zorgen om. Er zijn zelfs verhalen van mensen die worden gebeld door een familielid dat in paniek is en geld nodig heeft. Vervolgens blijken het oplichters te zijn die de stem hebben gekloond met kunstmatige intelligentie. En ook achter de WhatsApp gesprekken, waar ik deze column begon, zitten steeds vaker slimme computers, die de gesprekken voeren. Hier zitten vaak grote criminele organisaties achter, vaak uit het buitenland en die handelen steeds geraffineerder.

Samen houden we Dinkelland veilig

Criminelen verzinnen steeds iets nieuws. Via de post, telefoon, e-mail of aan de deur. Ik probeer hier zelf altijd alert op te blijven en dit in mijn eigen omgeving bespreekbaar te maken. Juist omdat ouderen vaak het slachtoffer zijn, is het belangrijk om hier ook over te praten met bijvoorbeeld uw (groot)ouders of uw oudere buurman of buurvrouw. Zo helpt u hen om weerbaarder te worden.

Uw gegevens blijven veilig

Ook binnen ons gemeentehuis zijn wij ons bewust van deze ontwikkelingen. Onze ambtelijke organisatie Noaberkracht werkt regionaal samen en heeft eigen specialisten in huis die al onze systemen - en uw gegevens - maximaal veilig houden. Daarnaast worden ook al onze medewerkers hier continu op getraind. Zo houden wij samen Dinkelland veilig.

John Joosten
Burgemeester gemeente Dinkelland 

 

Wilt u meer weten?

  • Kijk voor informatie wat u kunt doen om zelf geen slachtoffer te worden op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

  • Ouderen kunnen ook bellen met een DigiHulplijn. Hier helpen vrijwilligers u met uw vragen over computer, laptop, mobiel én tablet: 088 - 786 73 72

  • Er is ook een informatiebrochure speciaal voor senioren over digitale veiligheid. Hierin staat handige informatie over hoe u criminaliteit kunt herkennen en hoe u kunt voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt. Deze is verkrijgbaar in het gemeentehuis.