Column | Weten wat er ècht speelt kan niet van achter een bureau

Hoewel het nog als kort geleden voelt, zijn we als college al zo’n 10 maanden onderweg en ik kan u zeggen: “De jas van wethouder hier in Dinkelland past me goed.” Zowel bestuurlijk als vanuit mijn hart. Twente en in het bijzonder Dinkelland hebben hierin een belangrijke plek gekregen.

Zaken waarvoor ik binnen het college verantwoordelijk ben, zijn heel divers. In mijn ‘portefeuille’ hou ik mij vooral bezig met financiën, jeugd en jongeren, sport, het landelijk gebied, onderwijs en het project ‘Mijn Dinkelland 2030’. Door onze wekelijkse collegevergadering zijn we, als college van burgemeester en wethouders, inmiddels goed op elkaar ingespeeld. We houden elkaar goed op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen binnen onze portefeuilles en sparren veel met elkaar. Dat is belangrijk, want vanaf het moment van benoeming dragen wij tenslotte samen de verantwoordelijkheid voor het welzijn van iedereen in onze mooie gemeente.

“De jas van wethouder past me goed.”

Ik ga het liefst de boer op

Naast alle besprekingen binnen het gemeentehuis ben ik vooral veel op pad. Van de keukentafel bij agrarische gezinnen, de bestuurstafel bij sportverenigingen tot gesprekken bij de scholen, instellingen en andere betrokkenen bij de jeugdzorg.

Onlangs sprak ik met onze jeugdconsulenten, die dankbaar werk doen in lastige situaties. Ze richten zich op het welzijn van jongeren. Daarbij houden ze rekening met de omstandigheden van het hele gezin om goede tijdelijke of structurele oplossingen aan te kunnen bieden. Zij doen dat werk met passie, maar soms is er een tekort aan opvangmogelijkheden. Dit is een landelijk probleem, want de jeugdzorg staat onder druk. Samen met andere Twentse gemeenten bereiden we ons voor op de ‘regionale inkoop’ van jeugdzorg vanaf 2025. Het is nodig om verhalen, uitdagingen en tips uit de praktijk te horen.

Om dezelfde reden praat ik ook veel met agrariërs en hun gezinnen. Zij hebben te maken met ingewikkelde problemen en conflicterende belangen. Als gemeente staan we dicht bij onze inwoners en ervaren we hoe landelijk beleid uitpakt in de praktijk. Ik vind het goed dat er sinds de provinciale verkiezingen een landelijk debat is ontstaan over meer regie en invloed voor de regio. Dit is hard nodig. In alle gesprekken en ontmoetingen die ik de afgelopen tijd heb gehad, valt me vooral op dat onze gemeenschap zeer betrokken is. Dat is bemoedigend, want als bestuurder is het momenteel een uitdagende tijd.

Niet in mijn achtertuin

Op dit moment moeten gemeenten zich richten op veel belangrijke landelijke kwesties. Sommige roepen ook weerstand op. Vooral als het dichtbij komt. Inwoners staan meestal achter maatschappelijke thema's zoals verduurzaming, klimaat, energie, migratie en woningbouw. Maar zodra dit in hun eigen woonomgeving wordt gerealiseerd, hebben sommigen alleen maar tegenargumenten. Het NIMBY-principe (Not In My BackYard) lijkt steeds meer op te gaan. Dit is misschien wel onze grootste uitdaging. Om samen verder te komen en Dinkelland - en de wereld - gezond en vitaal te houden, moeten we allemaal bereid zijn een bijdrage te leveren of iets op te offeren.

Ruimte voor ieders mening

Als gemeente willen wij zoveel mogelijk ruimte geven om ieders mening te laten horen. Ik ervaar de mooie dynamiek hiervan tijdens commissievergaderingen, inspraakmomenten en debatten tijdens raadsvergaderingen. We hebben een gemeenteraad die vanuit een ‘raadsbreed akkoord’ aan de slag is gegaan. Alle gemeenteraadsleden zitten kritisch maar constructief in de ‘wedstrijd’. Een houding die mij als voetbalscheidsrechter natuurlijk erg aanspreekt.

“Alle gemeenteraadsleden zitten kritisch maar constructief in de “wedstrijd”

We leven in een ingewikkelde tijd, waarbij het moeilijk is om alle verschillende belangen met elkaar te verenigen. Maar ik zie ook dat mensen creatief zijn, positieve energie hebben, meedenken en beseffen dat noaberschap een kracht is én moet blijven. Dit geeft mij de energie om daaraan te kunnen bijdragen. In het belang voor u als inwoner en voor een gemeente en een streek waaraan ik mijn hart heb verpand.

Ik hoop ook u snel te ontmoeten!

Richard de Way
Wethouder gemeente Dinkelland