Column wethouder Cel Ceverijn | ‘Laten we het vooral zo goed mogelijk doen’

U heeft het waarschijnlijk al gehoord of gelezen in de krant. De gemeente Dinkelland heeft aan de Foksweg in Denekamp een locatie gevonden voor de opvang van ten minste 172 vluchtelingen voor een periode van 10 jaar. Door deze locatie beschikbaar te stellen, doen we wat de gemeenteraad ons heeft gevraagd én voldoen we tegelijk aan onze wettelijke opgave volgens de zogenaamde asielspreidingswet. De gemeenteraad neemt op 28 mei een besluit over de voorgedragen locatie.

Hoe komen we tot deze locatie?
Eind juni vorig jaar hebben wij van de gemeenteraad de opdracht gekregen om een voorstel te doen voor een geschikte locatie waar 90 tot 125 asielzoekers op een goede manier kunnen worden gehuisvest. Alle inwoners van Dinkelland hebben we hierover met een uitgebreide brief geïnformeerd. 

Daarnaast hebben we op zes verschillende locaties in Dinkelland informatieavonden georganiseerd. Tijdens die avonden gaven we uitleg en beantwoordden we vragen over het asielvraagstuk en hoe wij hier als gemeente mee om willen gaan. Onze verantwoordelijkheid nemen en zoveel mogelijk eigen regie pakken zijn de belangrijkste uitgangspunten. De informatieavonden zijn als erg positief ervaren. Natuurlijk met veel verschillende meningen en soms wat gezonde spanning, maar ook met humor en respect.

‘Hiermee voldoen we tegelijk aan onze
wettelijke opgave volgens de
zogenaamde asielspreidingswet’
 

Het aantal op te vangen asielzoekers van 90 tot 125 was gebaseerd op de Kadernota asielopvang die is vastgesteld door de gemeenteraad. Maar sinds de asielspreidingswet van kracht is, heeft iedere Nederlandse gemeente nu een verplichte opgave in het opvangen van asielzoekers. De gemeente Dinkelland is op dit moment verplicht om 172 asielzoekers te huisvesten.

Het zoeken naar een geschikte locatie voor een asielzoekerscentrum (azc) heeft langer geduurd dan we eigenlijk gehoopt hadden, maar zorgvuldigheid blijft voor ons het belangrijkste. De locatie aan de Foksweg in Denekamp is eigen gemeentegrond. Dat betekent dat we invloed hebben op de inrichting van de locatie, en makkelijker duidelijke voorwaarden kunnen stellen aan het COA. 

Duidelijke voorwaarden
Wij bieden deze locatie aan onder een aantal specifieke voorwaarden. Deze worden opgenomen in een bestuursovereenkomst tussen de gemeente en het COA. Hierin zal bijvoorbeeld worden opgenomen dat er niet ergens anders in Dinkelland nog een azc locatie kan worden geopend, zolang wij voldoen aan onze wettelijke taak. 

‘Wij bieden deze locatie aan onder
een aantal heldere voorwaarden’
 

Ook is een harde voorwaarde dat de noodopvanglocatie in hotel Dinkeloord (gemeente Losser) sluit op het moment dat Dinkelland zelf een azc opent in Denekamp. Het kan natuurlijk zijn dat de tijdelijke noodopvang al gesloten is tegen de tijd dat wij zelf een azc openen, maar we willen dat wel zeker weten. Daarnaast heeft ook Losser een eigen opgave voor het plaatsen van asielzoekers in haar gemeente en wij vinden het niet wenselijk dat Losser een azc vlak bij onze kern plaatst op het moment dat wij zelf in de kern Denekamp een azc hebben. In de bestuursovereenkomst maken we ook afspraken die wij belangrijk vinden voor de wijze van bouw, de inrichting en het gebruik van het azc.

Het COA is in beginsel verantwoordelijk voor de gang van zaken op de opvang, maar wij staan niet aan de kant. Wij blijven waar dat kan regie voeren, bijvoorbeeld door extra in te zetten op taalonderwijs, het werken mogelijk te maken en onze Twentse cultuur te leren. Kortom: om perspectief te bieden, voor de asielzoekers en voor onze eigen inwoners. 

Zo vroeg mogelijk beginnen met inburgeren
Wij kijken als college verder dan alleen naar het opvangen van asielzoekers. In de afspraken met het COA willen we opnemen dat mensen die als statushouder aan onze gemeente gekoppeld zijn - maar waar we nog geen woning voor hebben - verhuizen naar ons azc. Verder willen we in de afspraken opnemen dat asielzoekers die in ons azc geplaatst gaan worden, bij voorkeur in onze gemeente kunnen blijven als zij statushouder worden. Wij moeten namelijk net als iedere gemeente statushouders een woning binnen onze gemeente bieden. Deze afspraken maken het mogelijk dat we snel en goed kunnen werken aan inburgering en integratie. 

Niet van vandaag op morgen gerealiseerd
Het ontwikkelen en realiseren van de locatie gaat niet vandaag op morgen. Als de raad instemt met deze locatie, dan zijn er een hoop procedures waar we doorheen moeten en ook het verzorgen van elektriciteit, riolering en water kost tijd. Al met al kunnen we dan een jaar verder zijn, maar als het aan mij ligt, dan houden we de vaart erin. 

Laten we het vooral goed doen
Wij houden vast aan de uitgangspunten van medemenselijkheid en willen voor iedereen een goede ‘noaber’ zijn. Bij een kwalitatief goede opvang zijn zowel de vluchtelingen als de inwoners van Dinkelland gebaat. 

Zoals aangegeven opent het azc niet van vandaag op morgen de deuren. Dit geeft ons ook de ruimte om goed na te denken over wat er nodig is om de locatie geschikt te maken. Hierbij is het belangrijk dat we u goed informeren. We organiseren de komende maanden nog verschillende momenten om met u in gesprek te gaan. Zo kunnen we samen bedenken hoe we de mensen die naar het azc komen, kunnen helpen om zich hier thuis te voelen. Misschien kunnen we tegen die tijd samen activiteiten organiseren of elkaar helpen met dingen zoals taalles of gewoon een praatje maken. 

‘Zowel de vluchtelingen als de inwoners
van Dinkelland zijn gebaat bij een
kwalitatief goede opvang’
 

Constructief in gesprek met elkaar
De afgelopen jaren hebben we op verschillende plekken in onze gemeente opvang geboden aan mensen die gevlucht zijn. Dit hebben we als gemeenschap op een goede manier gedaan. Denk aan de opvang van asielzoekers in Ootmarsum van een paar jaar geleden, of de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij het klooster in Noord-Deurningen. Maar ik begrijp ook goed dat er vragen en zorgen leven over de realisatie van het azc aan de Foksweg. 

Wij gaan graag met u het gesprek aan. Op een constructieve manier en met respect voor elkaar. Dit mag kritisch zijn, maar wij accepteren in onze gemeente geen discriminatie of intimidatie in welke vorm dan ook. Wij willen dat in Dinkelland iedereen vrij zijn mening moet kunnen uiten en dat we samen een constructieve dialoog kunnen voeren, dat is in ieders belang.

Uw vragen, tips, ideeën of suggesties horen wij graag. U kunt ons altijd e-mailen via migratie@dinkelland.nl.  Alle actuele informatie vindt u op onze daarvoor speciaal gemaakte website. Hier vindt u ook de meest gestelde vragen. 

De gemeenteraad besluit
Het college heeft besloten de locatie Foksweg Denekamp voor te dragen aan de gemeenteraad. Zoals beloofd hebben wij eerst de direct omwonenden en de kernraad geïnformeerd. Daarna hebben wij een brief verstuurd naar alle inwoners van Denekamp en het publiekelijk gemaakt. 

Op 21 mei vindt voorbereidend op de raadsvergadering een commissievergadering plaats. In een commissievergadering worden voorstellen waarover de gemeenteraad een besluit moet nemen besproken. U kunt als inwoner van Dinkelland tijdens deze vergadering inspreken en uw zienswijze, wensen en bedenkingen delen. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad op 28 mei het laatste woord. Dan zal de gemeenteraad een besluit nemen over de voorgedragen locatie. 

Tot slot
Ons uitgangspunt is vanaf het begin geweest om een menswaardige opvang te realiseren voor vluchtelingen in nood. Zowel de vluchtelingen als de inwoners van Dinkelland zijn gebaat bij een kwalitatief goede opvang. Het gaat er nu om dat wij vanuit onze verantwoordelijkheid dit zo goed mogelijk realiseren. Vanuit medemenselijkheid en om voor iedereen een goed ‘noaber’ te zijn. 

Cel Severijn
Wethouder gemeente Dinkelland