Gemeente Dinkelland sluit aan bij Orange the World 2024: Internationale Campagne tegen Geweld tegen Vrouwen
Vandaag is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Met de Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Het gemeentehuis kleurt daarom in de periode van 25 november tot en met 10 december oranje. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen. De gemeente Dinkelland staat voor een inclusieve samenleving en heeft zich daarom bij deze campagne aangesloten.
Bewustwording vergroten
In 2024 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide. Kijk op www.orangetheworld.nl voor meer informatie.
Benieuwd welke activiteiten er van 25 november tot en met 10 december in Twente worden georganiseerd? Kijk hiervoor op www.nouishetgenoeg.nl/nieuws/orange-the-world-2024-activiteiten-in-twente.
Inclusiviteit in de gemeente Dinkelland
Door het gemeentehuis in het oranje te verlichten vraagt de gemeente aandacht voor het geweld tegen vrouwen. Wethouder Cel Severijn onderstreept het belang van de campagne: “Wij werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee kan doen; daarbij past geen discriminatie en geen huiselijk geweld. Met deze campagne willen we het onderwerp bespreekbaar maken. We zien namelijk dat de overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt geen aangifte of melding doet. Dat taboe willen we doorbreken. Geweld hoort immers nergens thuis.”
Mark Menzo, (waarnemend) wijkteamchef van de politie in de gemeente Dinkelland voegt hieraan toe: “Als politie willen we een veilige thuissituatie voor iedereen. Vrouwen en meisjes kunnen altijd hulp vragen op het politiebureau, bij de wijkagent, of online via onze officiële social media accounts. Elke situatie is weer anders en dat betekent dat we meestal maatwerk moeten leveren. Tijdens ons onderzoek stellen we feiten vast en stemmen dit met onze partners af. Veilig Thuis zorgt ervoor dat iedereen in het gezin passende hulp krijgt. Voor het slachtoffer, de kinderen én de pleger.”
De gemeente werkt in Dinkelland nauw samen met de politie en organisaties zoals Veilig Thuis Twente. Voor vragen of advies kunt u altijd contact opnemen met Veilig Thuis Twente. Telefonisch kan dat op 0800-2000. Of kijk voor meer informatie op www.veiligthuistwente.nl.