Informatieavond over Bronnet in het Reestman brengt duurzame warmtetransitie dichterbij

Vorige week kwamen mensen uit de buurt het Reestman samen bij ’t Trefpunt in Weerselo, waar bewoners zich verder verdiepten in het onderzoek naar de haalbaarheid van een kleinschalig collectief bronnet. Ongeveer eenvierde van de bewoners van de buurt was aanwezig. De bijeenkomst, georganiseerd door de gemeente Dinkelland samen met energiecoöperatie Greuner, is een mooie opstap richting een duurzame toekomst voor de buurt.

Met hulp van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) heeft de energiecoöperatie Greuner een onderzoek gedaan. Ze keken naar de mogelijkheid om een bronnet met een zeer lage temperatuur te gebruiken, in combinatie met individuele warmtepompen. Dit lijkt een goede optie te zijn om traditionele verwarming te vervangen indien er gebruik gemaakt kan worden van diepe bronnen.

Gebied

Het Reestman is gekozen als testgebied voor dit project omdat de buurt nieuw is en de huizen goed geïsoleerd zijn. Hierdoor hoeven de huizen maar een beetje aangepast te worden om met lage temperatuur verwarmd te kunnen worden. Dit project laat zien dat bronnetten een goede aanvulling kunnen zijn op individuele oplossingen en helpt bij de overstap naar een energievoorziening zonder aardgas.

Haalbaarheidsonderzoek

Het onderzoek vergeleek de voordelen van een klein collectief bronnet met individuele luchtwaterwarmtepompen. De eerste resultaten laten zien dat het bronnet niet alleen goedkoper is op basis van diepe bronnen, maar ook andere voordelen heeft voor de bewoners. Hierbij moet worden gedacht aan een jaarlijkse energiebesparing van 25-30% ten opzichte van een luchtwaterwarmtepomp, een rustigere woonomgeving, bijna gratis koeling in de zomer en stabiele energiekosten, zelfs tijdens koude winters. Wel zijn de investeringen bij een bronnet hoger dan op basis van een individuele lucht water warmtepomp. Het bronnet kan (deels) in handen zijn van de bewoners, waardoor ze kosten kunnen besparen en meer controle over hun energie krijgen.

Goede samenwerking

Samen met energiecoöperatie Greuner, stichting Duurzaam Weerselo en de buurtwerkgroep wordt het onderzoek verder verdiept om zo meer duidelijkheid te kunnen geven over de kosten per woning en over eigenaarschap van het bronnet. De gemeente benadrukt hoe belangrijk het is dat de buurt dit idee steunt om het verder te kunnen verdiepen. Uit voorbeelden blijkt dat minimaal 75 procent van de inwoners aan moeten sluiten op collectief systeem om deze rendabel te houden. Als het goed blijkt te werken voor het Reestman, kan het een voorbeeld zijn voor andere kernen van de gemeente.

Het volledige onderzoek staat weergegeven in dit document.