Noaberwarmte Reestman

Algemeen

Weerselo is een van de eerste dorpen in de gemeente Dinkelland die afscheid neemt van aardgas. Het streven is om in 2040 een geheel aardgasvrij dorp te hebben. In 2030 proberen we delen van Weerselo al van het aardgas af te hebben. Buurt het Reestman is gekozen als proeftuin om onderzoek te doen naar een kleinschalig collectief warmtenet. De huizen zijn hier relatief nieuw en goed geïsoleerd. Dat maakt het makkelijker om te verwarmen met een lage temperatuur vanuit een bronnet. Dit project laat de potentiële voordelen van bronnetten zien in vergelijking tot individuele oplossingen en draagt bij aan de overgang naar een aardgasvrije energievoorziening. Er moeten voldoende bewoners uit het Reestman meedoen om het systeem betaalbaar te houden. Als het in het Reestman goed werkt, kan het als voorbeeld dienen voor andere buurten in de gemeente.

Resultaten haalbaarheidsonderzoek

Om traditionele verwarmingsmethoden te kunnen vervangen voor duurzame alternatieven moeten we weten wat werkt en wat niet. Energiecoöperatie Greuner voerde daarom een haalbaarheidsonderzoek uit naar het gebruik van een bronnet met zeer lage temperaturen. 

Het haalbaarheidsonderzoek vergeleek de voordelen van een kleinschalig collectief bronnet met individuele luchtwarmtepompen. De eerste resultaten tonen aan dat het bronnet met diepe bronnen kosteneffectiever is. De investeringskosten van een bronnet zijn hoger dan individuele warmtepompen, maar de gebruikerskosten zijn aanzienlijk lager vanwege de jaarlijkse energiebesparing van 25-30%. Andere voordelen zijn een rustigere leefomgeving, bijna gratis koeling in de zomer en stabiele energiekosten, zelfs in koude winters. Bewoners kunnen (gedeeltelijk) eigenaar zijn. Daardoor hebben zij meer zeggenschap over de exploitatie van het bronnet en de kosten van het gebruik ervan. 

Vergelijk hier bronnetten met verschillende warmtepompen

Informatieavond

Op 11 oktober 2023 was er een informatieavond voor bewoners van het Reestman over het onderzoek. Tijdens de bijeenkomst zijn vragen gesteld waarop we nog geen concreet antwoord konden geven omdat we nog in een onderzoekende fase zitten. De vragen gingen onder andere over de kosten van deelname aan een kleinschalig bronnet voor bewoners, de kosten van de maatregelen achter de voordeur en over en eigenaarschap. Het zijn belangrijke vragen voor bewoners van het Reestman in de overweging om aan te sluiten op het bronnet. We willen hier dan ook een gedegen antwoord op kunnen geven.

Vragenlijst

Bewoners van het Reestman hebben daarom via een brief een vragenlijst van ons ontvangen. U kunt de vragenlijst ook online invullen via de knop hieronder. Vult u de vragenlijst vóór 20 februari in, dan maakt u kans op een onderzoek achter de voordeur door uw eigen of een ander lokaal installatiebureau. Met een onderzoek achter de voordeur krijgt u inzicht in de totale kosten van de maatregelen die u moet nemen om uw woning duurzaam te verwarmen. In combinatie met de resultaten uit het haalbaarheidsonderzoek kunnen we met de antwoorden op de vragen een passende aanpak voor de wijk maken, waarmee we antwoorden op de gestelde vragen kunnen geven.

Samenwerking met de buurtwerkgroep

Energiecoöperatie Greuner, stichting Duurzaam Weerselo en de gemeente werken het onderzoek verder uit met de buurtwerkgroep. Bewoners van het Reestman kunnen zich bij de buurtwerkgroep  aanmelden via duurzaam@dinkelland.nl

Meer weten?

Voor meer informatie over de presentatie, de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek of de buurtwerkgroep kunt u mailen naar duurzaam@dinkelland.nl, ter attentie van Malissa Oude Sogtoen.