Verduurzaam uw pand

Algemeen

Op deze pagina vindt u informatie over duurzaamheidsmaatregelen, tips om zonder investering aan de slag te gaan en advies en begeleiding.

Kleine maatregelen

Niet meteen een grote uitgave doen, maar wel resultaat? Met deze goedkope en kleine maatregelen ziet u snel verbetering - zonder grote investering.

Energie en apparaten

LED-lampen zijn een goed alternatief voor TL-buizen. LED-lampen zijn de laatste jaren veel goedkoper geworden en tot 90% zuiniger. Hierdoor verdient u de aanschafprijs binnen een half jaar terug!

Zeker op toiletten of in de bedrijfskeuken kan het schelen wanneer de lichten alleen aanstaan, wanneer er daadwerkelijk iemand in de ruimte is.

Een energieverbruiksmanager geeft u inzicht in uw verbruik. Zo kunt u grote energieslurpers makkelijk vinden en kunt u ook uw medewerkers betrekken bij het besparen. Lees meer op de website van Milieu Centraal.

Veel apparaten verbruiken stroom op standby. Door apparaten zoals computerschermen en printers aan een stekkerdoos te koppelen, kunt u alle apparaten in één keer helemaal uit zetten. En dat bespaart!

Verwarming en tocht

Met een goed ingestelde cv-installatie valt veel voordeel te behalen. Zowel in comfort als in een lager energieverbruik. Dit noem je waterzijdig inregelen. Hou hier rekening mee tijdens de aanschaf van een nieuwe ketel, of regel dit achteraf. Als uw cv-installatie goed is ingesteld, dan is het stromende warme water in uw radiatoren precies goed om uw pand optimaal te verwarmen. Hiermee verhoogt u het comfort én u verlaagt uw energiegebruik tussen de 5% tot 15% per jaar.

Een tochtborstel of dorpelstrip is ideaal om de kier onder een buitendeur af te dichten, en erg goedkoop. Maak kieren in bewegende delen van deuren en ramen dicht met tochtband of tochtstrips — deze kosten maar een paar euro per 10 meter. Tocht door de brievenbus verdwijnt door aan de binnenkant een brievenbusborstel tegen de deur te schroeven — deze kost ongeveer 15 euro bij de meeste doe-het-zelf zaken.

Een deurdranger of een deurveer zorgt dat de deuren in huis vanzelf dicht gaan. Hiermee kunt u veel warmte en dus gas mee besparen. Een deurdranger bevestigt u meestal bovenaan de deur. Ze zijn forser uitgevoerd dan een deurveer die u op of naast een scharnier plaatst. De deur valt niet hard dicht: het laatste stukje gaat heel rustig. U hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren. Een deurveer koopt u al voor 5 euro bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van uw wensen, soort deur en sluitkracht.

Met het isoleren van CV-leidingen in onverwarmde ruimtes, zoals de zolder of kruipruimte, bespaart u ongeveer € 2,-  per jaar per meter aan geïsoleerde verwarmingsleiding. Ook de leidingen bij de CV-ketel zijn te isoleren. Let op dat u geen tapwaterleidingen isoleert vanwege legionellabesmetting.

Kozijnfolie spant u direct op het kozijn. Dit heeft als voordeel dat u het zelf kunt doen. Met kozijnfolie brengt u een isolerende laag aan tussen de ruit en de folie. De stilstaande lucht zorgt voor het isolerende effect. Hoe dikker het kozijn, hoe beter de isolerende werking. Glasfolie wordt op het glas van de ruit geplakt. De folie bevat een reflecterende laag die de warmte naar binnen terugkaatst. De folie moet door een professioneel bedrijf worden aangebracht en kost daardoor net zo veel als HR of HR++ glas: ongeveer € 150,- per m2. Raamfolie is alleen aan te raden als alternatief voor monumentenglas.

Radiatorfolie plakt u tegen de achterkant van de radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte de kamer in en niet via de muur naar buiten. Radiatorfolie plaatst u zelf op de achterkant van de radiator. Maak een paar wasknijpers vast aan de onderkant van de folie als u hem op wilt hangen; dan blijft die vanzelf strak naar beneden hangen. U plakt de folie met tape of magneetjes op de radiator, eerst aan de bovenkant en vervolgens trekt u het strak tegen de onderkant aan. U bespaart ongeveer 10 m3 gas per m2 radiatorfolie per jaar. Heeft u (paneel)radiatoren voor een glazen pui, wand of raam? Hang dan radiatorfolie op aan de achterzijde van het paneel, of plaats een warmteschild.

Een radiatorventilator plaatst u aan de onderkant van de radiator. De ventilatoren gaan draaien als de radiator opwarmt en verspreiden zo de warme lucht door de woning. De ventilatoren maken heel weinig geluid. Doordat de warmte lucht van de radiator/convector de kamer ingeblazen wordt, is het eerder warm en dat scheelt energie. De verwarming hoeft minder lang of minder hard te branden (de temperatuur van het verwarmingswater kan omlaag).

STRVs (Smart Thermostatic Radiator Valves) zijn knoppen die u op de radiator installeert. Deze radiatorknoppen regelen heel precies het water dat de verwarming in gaat. Zo kunt u per zone de verwarming instellen en hoeft u geen ruimtes te verwarmen waar niemand is. Dat scheelt!

Grote maatregelen

Grote maatregelen

Door uw eigen energie op te wekken bespaart u fors op de energierekening. Daarnaast zorgt het voor een duurzame uitstraling van uw bedrijf én draagt het bij aan een beter energielabel voor het pand.

Eigen duurzame energie opwekken wordt meestal gedaan met zonnepanelen en/of een zonneboiler.

Zon op dak regeling

Bedrijven kunnen gratis en vrijblijvend een gesprek aanvragen met een onafhankelijk adviseur die met u meedenkt om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen en uw vragen te beantwoorden. 

Meer informatie over de Zon op dak regeling.

Subsidie

Er is vaak subsidie mogelijk voor het plaatsen van zonnepanelen en/of een zonneboiler. Bekijk onze subsidiepagina voor meer informatie.

Door uw kantoor- of bedrijfspand beter te isoleren bespaart u direct op uw energiekosten. Goede isolatie zorgt voor minder warmteverlies in de koudere maanden. In de zomer houdt het de warmte beter buiten. Hierdoor is het binnenklimaat stabieler en beter te controleren. Dit zorgt voor een comfortabeler pand om in te werken. Daarnaast draagt het bij aan een waardeverhoging van het pand en een hoger energielabel.

Subsidie

Er is vaak subsidie beschikbaar voor het isoleren van een kantoor- of bedrijfspand. Zowel voor de kosten van installatie als de advieskosten. Bekijk onze subsidiepagina voor meer informatie.

Soorten isolatie

Er zijn verschillende manieren om een kantoor- of bedrijfspand te isoleren. Bij slechte isolatie wordt de meeste warmte verloren via het dak. Dit is zo'n 30%. Daarnaast verliezen we warmte via de muren, vloer, ramen en kozijnen. Bekijk hieronder meer informatie over de verschillende soorten isolatie.

Dakisolatie

Het dak kan op verschillende manier geïsoleerd worden. Dit kan via de binnenzijde en de buitenzijde. Wat de meest verstandige keuze is hangt af van de constructie van het dak. Het isoleren van het dak levert bij geen of slechte isolatie het meeste voordeel op.

Muurisolatie

Spouwmuurisolatie

Bedrijfspanden met een spouwmuur kunnen de spouw laten opvullen met isolatiemateriaal. Hiervoor moet wel voldoende ruimte zijn in de spouw voor het nieuwe isolatiemateriaal. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze manier van isoleren heeft een korte terugverdientijd en is relatief snel te realiseren.

Binnen- en buitenmuurisolatie

Als er geen spouwmuur is kunnen de muren aan de binnen- of buitenzijde geïsoleerd worden. Een gespecialiseerd isolatiebedrijf kan na inspectie advies geven over de mogelijkheden. Het aanbrengen van een dikke extra laag isolatie zal zorgen voor een flinke energiebesparing.

Vloerisolatie

Via de vloer verliezen we in verhouding minder warmte. Dit komt omdat warme lucht stijgt. Maar een slecht geïsoleerde vloer verliest alsnog veel warmte. Het is daarom wel sterk aan te raden de vloer te isoleren indien dat mogelijk is. Zeker als er in het pand gebruik word gemaakt van vloerverwarming. Daarnaast voelt een niet geïsoleerde vloer koud aan en zorgt het voor een minder comfortabelere werkomgeving. De combinatie van een goed geïsoleerde vloer en vloerverwarming zorgt voor het meeste comfort. Ook is dat een energiezuinige manier om het pand te verwarmen. Wanneer een warmtepomp voor het warme verwarmingswater in de vloer zorgt dan is dat de meest energiezuinige manier om een pand te verwarmen.

Isolatieglas

Het vervangen van ouder (dubbel) glas voor nieuw isolerend glas zorgt voor minder warmteverlies. Enkele voorbeelden:

  • Enkelglas naar HR++ glas zorgt voor +-80% minder warmteverlies via de ramen.
  • Normaal (oud) dubbel glas naar HR++ glas zorgt voor +-50% minder warmteverlies via de ramen.
  • Normaal (oud) dubbel glas naar HR+++ (Triple) glas zorgt voor +-70% minder warmteverlies via de ramen.

Triple glas is niet altijd te plaatsen omdat het al snel erg zwaar en dik is. Het is wel de meest energiezuinige keuze om een pand duurzamer te maken. Isolatieglas plaatsen zorgt naast de energiebesparing ook voor extra comfort in het pand. Er komt veel minder kou van de ramen af.

Kozijnen

Het vervangen van oude kozijnen voor moderne goed isoleren kozijnen levert een besparing op. Het kostenplaatje is in verhouding tot de besparing in energie hoog. Dit heeft in veel gevallen een hele lange terugverdientijd. Het combineren van nieuwe kozijnen met isolerend glas levert wel een grote energiebesparing en waardeverhoging van het pand op. Het verlies van warmte gaat vooral via de ramen en in mindere mate via het kozijn.

Door uw pand duurzaam te verwarmen en te koelen bespaart u veel geld. Een gezond en comfortabel binnenklimaat zorgt voor een fijne werkomgeving en verbetert de productiviteit van het personeel. Een slimme investering in een duurzaam bedrijf.

Subsidie

Er is vaak subsidie beschikbaar voor het nemen van duurzame maatregelen voor uw bedrijf. Zowel voor de kosten van installatie als de advieskosten. Bekijk onze subsidiepagina voor meer informatie.

Energiebesparing vindt niet alleen in de meterkast plaats. Door op de juiste manier te vergroenen, kunt u ook energie besparen. Maar er zitten ook andere voordelen aan meer groen in de bedrijfsomgeving.
 

Groen voor isolatie

Door groen op uw dak of buitenmuren te plaatsen, creëert u een extra laag isolatie. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken, en dat scheelt energie! Maar ook in de zomer zorgt de extra laag ervoor dat het binnen koel blijft. Zo hoeft u ook minder te koelen. Zo helpt een groen dak bij koelen en verwarmen. Wellicht heeft u ze al gezien: gebouwen met hoge, groene muren. Deze muren zorgen dus voor extra isolatie, beschermen de muren tegen wind en slijtage, en zorgen voor een beter leefklimaat.

Een groen dak kan ook het rendement van uw zonnepanelen verhogen. Doordat een sedumdak oververhitting van de panelen tegengaat, werken de panelen efficiënter. Wanneer u zonnepanelen wilt laten plaatsen op uw bedrijfspand, denk dan ook aan het plaatsen van een sedumdak. Zo heeft u meteen twee vliegen in één klap.

Andere voordelen van groen
  • Blije en gezonde medewerkers
  • Wateroverlast voorkomen
  • Biodiversiteit
  • Duurzaam
  • Warmteregulatie
  • Groen aanzicht

Gratis bespaartips

Tips om, zonder geld uit te geven, energie te besparen. Door bijvoorbeeld gedragsverandering of kleine ingrepen.

Gratis bespaartips

Zet de cv-ketel op 60 graden

De warmtetemperatuur is bij veel cv-ketels afgesteld op 70-85 graden. Zet hem op 60 graden en bespaar tot 60 m3 gas (€87,-) per jaar. In de handleiding lees je hoe je dit doet, of vraag een monteur om dit voor jou te doen. Op de website Zet ‘m op zestig kun je jouw merk en type cv-ketel invoeren en krijg je een instructievideo zodat je binnen vijf minuten de temperatuur lager kunt zetten. Heb je een combiketel die ook warm water levert? Zet de temperatuur van het water dat naar de kraan gaat op 60 graden in plaats van 80 (nooit lager vanwege risico op legionella).

Vul de cv-ketel bij

Het is normaal dat de waterdruk van de CV-ketel tijdens het stookseizoen lager wordt. Je kunt zelf heel gemakkelijk water bijvullen zodat de druk weer op het juiste peil komt. Zie de video hieronder hoe je dat zelf doet.

Laat de cv-ketel jaarlijks of tweejaarlijks controleren door een onderhoudsmonteur

Hiervoor kun je ook een contract afsluiten.

Zet de thermostaat op 15 graden in de nacht of wanneer het kantoor dicht is

Laat de verwarming alleen aan als er daadwerkelijk mensen op kantoor zijn. Met een klokthermometer of slimme verwarming kan je de tijden dat de verwarming aanstaat automatiseren.

Zet de thermostaat 1 graad lager

Dit voel je bijna niet, maar scheelt al veel gas. 20 graden celsius is ruim genoeg voor een kantoor.

Houd een warme truien-dag of -week

Je kunt ook truien op kantoor achterlaten.

Hou tussendeuren dicht

Gebruik een deurdranger of deurveer. Verwarm alleen de ruimtes die nodig zijn: moet de keuken echt warm zijn, of komen mensen daar enkel een minuutje of drie om koffie te halen? Moet een werkplaats of garage doorlopend warm zijn, of kunnen die bijvoorbeeld verwarmd worden met infrarood panelen.

Kies voor een waterbesparende kraan

Ga na of je keukenkraan een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer heeft. Is dat niet het geval? Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen; dat is de moeite want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas. De meeste nieuwe kranen hebben al zulke volumebegrenzers. In de winkel herken je energiebesparende kranen aan volumestroomklasse Z of het logo van Kiwakeur laagverbruik.

Gebruik de eco-stand

Apparaten als een wasmachine, vaatwasser en een droger hebben een eco-stand. Het programma duurt weliswaar langer, maar gebruikt toch minder energie. Zeker als je aan het einde van de dag de vaat aanzet in kantoor, kan je mooi de eco-stand aanzetten.

Voorkom sluipverbruik

Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit heet sluipverbruik. Er zijn apparaten, die niet werken zonder stand-by stand zoals de cv-ketel en elektronische deurbel, maar bij andere apparaten is het sluipverbruik te voorkomen. Zet apparaten die in de stand-by stand staan uit. Denk aan: televisies, computers, stereo-installaties, media-boxen, opladers voor telefoons, elektrische tandenborstels en spelcomputers.

Gebruik een aan/uit schakelaar

Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Steek dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.

Check met een energiemeter hoeveel stroom een apparaat verbruikt

Je plaatst de meter tussen het apparaat en het stopcontact. Zet apparaten die erg veel stroom verbruiken uit of vervang ze door een zuiniger apparaat.

Kies voor apparaten met een hoog energielabel

Dezen zijn energie zuiniger.

Advies en begeleiding

Advies en begeleiding