Geen vergunning nodig
Er is geen vergunning nodig voor een optocht, een bijeenkomst tijdens de Nationale Herdenking, een muziekuitvoering die niet langer duurt dan één uur of een wandel- loop- of fietstocht op de openbare weg als:
- de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid niet in gevaar komt;
- hulpverleningsdiensten niet worden belemmerd;
- het bevoegd gezag geen verkeersmaatregelen hoeft te treffen;
- de organisator een melding klein evenement Dinkelland heeft gedaan aan de burgemeester.
Ook is er geen vergunning nodig bij evenementen (o.a. barbecue, buurt- of straatfeest) waarbij:
- het aantal bezoekers niet meer bedraagt dan 75 personen;
- het evenement niet langer duurt dan tot 24:00 uur;
- geen muziek ten gehore gebracht wordt voor 07:00 uur of na 23:00 uur;
- geen alcoholhoudende dranken worden verkocht;
- de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid niet in gevaar komt;
- hulpverleningsdiensten niet worden belemmerd;
- het bevoegd gezag geen verkeersmaatregelen hoeft te treffen;
- de organisator een melding klein evenement heeft gedaan aan de burgemeester.
Evenementenvergunning
Past het evenement niet binnen deze hierboven vermelde regels dan moet u een evenementenvergunning aanvragen. Een evenementenvergunning is vaak een gecombineerde vergunning. Dat wil zeggen dat er meerdere vergunningen/ontheffingen in de aanvraag aanwezig zijn.
U kunt hierbij denken aan een vergunning voor een feesttent of een ontheffing van de Zondagswet. Het kan ook zijn dat er verkeersmaatregelen nodig zijn en dat er een verkeersbesluit genomen wordt.
De burgemeester kan een evenementenvergunning weigeren in het belang van de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en de bescherming van het milieu. Of als de aanvraag niet in overeenstemming is met het gemeentelijk beleid.
Voor het houden van een evenement moet u rekening houden met een aantal regels. Deze regels hebben betrekking op o.a. de eindtijden van het evenement, de geldigheid van de vergunning, het maximum aantal evenementen en de inzet beveiligers.
Deze regels zijn vastgesteld door de burgemeester en gelden voor alle (vergunningplichtige) evenementen. Deze richtlijnen treft u hier aan (Beleidsregels Evenementen Gemeente Dinkelland en kaarten).
Geen gebruik ballonnen tijdens evenement
De gemeente Dinkelland raadt af om heliumballonnen en/of wensballonnen op te laten. Het valt niet te controleren waar deze ballonnen neerkomen, waardoor de ballonnen (en de linten, touwtjes, clips e.d. die aan de ballon vastzitten) in de natuur of in de zee kunnen belanden. De dieren kunnen deze resten voor voedsel aanzien, of raken verstrikt in de linten/touwtjes. Ook bij de zogenaamde biologische ballonnen duurt het jaren voordat die ballon is vergaan en is de kans groot dat hij schade aanricht aan het milieu.
Wensballonnen zijn ballonnen die worden opgelaten door middel van een brandend kaarsje. Als de wensballon in zee belandt, wordt deze aangezien voor voedsel en kunnen dieren gewond raken. Wensballonnen met brandende kaarsjes zijn bovenal gevaarlijk omdat ze brand kunnen veroorzaken.
Er zijn allerlei andere feestelijke alternatieven, deze vindt u op www.dieballongaatnietop.nl. Belangrijk is dat u controle houdt over wat u gebruikt zodat het nadien weer opgeruimd kan worden.